Сарајево

Неки радници у БиХ би могли добити и више од 2.500 КМ

  • Извор: Радио Сарајево
  • 12.12.2023. 16:58

Влада ФБиХ је на данашњој сједници у Сарајеву на приједлог Федералног министарства финансија донијела Уредбу којом се уређује право на исплату помоћи од стране послодавца, динамика исплате и начин реализације. 

Право на помоћ, усљед инфлаторног раста цијена, има лице које има заснован радни однос са послодавцем у складу са чланом 4. Закона о раду. Ово право имају лица затечена у радном односу на дан исплате новчаног износа. 

Послодавац може, на основу ове уредбе, извршити исплату помоћи у максималном износу до 2.520 КМ. 

Такође, послодавац може извршити исплату помоћи и у износу који је мањи од овог износа. Помоћ се може исплатити у периоду од дана ступања на снагу ове уредбе, а најкасније до дана престанка њеног важења.

Исплата помоћи ће се вршити искључиво на трансакционе рачуне запосленика. Ова помоћ се не сматра платом или накнадом плате према одредбама Закона о раду.


Љекари дјевојци одстранили тумор тежак 25 килограма

Љекари дјевојци одстранили тумор тежак 25 килограма

Исплата помоћи може се извршити до шест транши (дијелова), с тим да укупан износ не може прећи 2.520 КМ. Помоћ се може исплатити и једнократном траншом. 

Исплата помоћи врши се свим запосленицима који су затечени у радном односу на дан исплате помоћи, без дискриминације на било који начин. Послодавац је дужан донијети интерни акт којим ће се, између осталог, уредити износ помоћи, датум исплате, број транши и услови исплате. 

Појединачни акти, које доноси послодавац за остваривање права из ове уредбе, обавезно се доносе у писаном облику. Ова уредба ступа на снагу наредног дана од објаве у Службеним новинама ФБиХ, а престаје да важи 30.6.2024. године.

Како је наведено у образложењу Уредбе, сет фискалних закона представља приоритетну активност Владе ФБиХ и Федералног министарства финансија, као овлаштеног предлагача, преноси "Радио Сарајево".


Мандић тврди да му је убиство Богдановића намјештено!

Мандић тврди да му је убиство Богдановића намјештено!

Овим прописима планирано је смањење трошкова послодаваца, а повећање плата запосленицима на терет буџета. 

Међутим, исто није још реализовано усљед комплексности утицаја ова два закона на послодавце, запосленике и буџете, затим утицаја повећања минималне плате, те начина покрића потенцијалних буџетских дефицита који ће настати усљед усвајања ових прописа.

С циљем превазилажења тренутне ситуације и стварању претпоставки за усвајање новог сета фискалних закона, било је неопходно донијети ову уредбу која је ограниченог периода важења.

Овом уредбом предвиђена је могућност повећања прихода запослених у сврху заштите радних мјеста, те избјегавање додатног притиска на послодавце кроз ослобађање обавезе плаћања пореза на доходак и доприноса на предвиђено повећање прихода.

Очекивања су да ће се у што скорије вријеме измијенити закони о порезу на доходак и обавезни доприноси, а ова привремена мјера дата Уредбом дати жељени учинак с циљем заштите радних мјеста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.