Tržište

Nestašica jednog proizvoda mogla bi da pogodi cijeli svijet

  • Извор: Агенције
  • 18.05.2023. 18:40

Potrošači moraju da budu spremni na povećanje cijena soka od pomorandže.

Sok od pomorandže je najpopularniji voćni sok u Njemačkoj. U 2021. godini svaki je Nijemac popio u prosjeku 6,9 litara ovog soka, prenosi "Fenix magazin".

Međutim, čini se kako će potrošači u skoroj budućnosti morati da se suzdrže od ove navike. Njemački mediji pišu kako bi soka od pomorandže u budućnosti moglo biti manje na tržištu zbog lošeg roda.

Prema informacijama iz Udruženja njemačke industrije voćnih sokova (VdF), potrošači u Njemačkoj će morati da se pripreme na poskupljenja u sljedećim mjesecima.

Loša berba u Brazilu

"U posljednje tri godine bile su samo dvije male i jedna prosječna berba u najvažnijoj zemlji dobavljaču pomorandži Brazilu, a trenutna berba je klasifikovana samo kao prosječna", rekao je izvršni direktor VdF-a.

Loše berbe smanjuju zalihe koncentrata soka od pomorandže u Brazilu.

Koncentrat soka od pomorandže trenutno je skuplji nego inače na berzi u SAD.

"Roba je rijetka, a cene sirovina rastu. To znači da i potrošači moraju da se prilagode činjenici da sok od pomorandže postaje sve skuplji", rekao je stručnjak za industriju za njemačke medije.

Nestašica na tržištu

On nije sam u ovoj procjeni. Šef proizvođača sokova iz Menhengladbaha je rekao kako su cijene koncentrata soka od pomorandže na rekordnom nivou.

Trenutno nema šta da se kupi, tržišta su prazna, opisao je situaciju. Valensina je uveliko osigurala sopstvene sirovine za 2023. godinu kroz dugoročne ugovore. Međutim, Valensina ne može da isporučuje veće dodatne narudžbine.

"Postoji rizik od uskih grla i nerealizovanih isporuka na cjelokupnom tržištu na ljeto – i daljeg povećanja cijena", pišu novine.

Hoće li poskupjeti i svježe pomorandže?

Cijene soka od pomorandže vrtoglavo rastu, ali sigurno će i voće biti skuplje?

"Ne", kaže generalni direktor Njemačkog udruženja za trgovinu voćem za njemačke medije.

"Tržište pomorandži i koncentrata soka potpuno je drugačije. Pomorandže ili kupujemo kao sezonsku robu u Evropi, na primjer u Španiji, Italiji i Grčkoj – ili van sezone u Izraelu i zemljama proizvođačima s južne hemisfere", naveo je.

"Tržište svježih proizvoda takođe je podložno promjenama i nestašicama, ali one uglavnom utiču na pojedinačne proizvode i obično mogu brzo da se uravnoteže", smatraju stručnjaci.

Prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, globalna proizvodnja soka od pomorandže vjerovatno će pasti za sedam odsto ove godine. Zalihe koncentrata soka od pomorandže u Brazilu, odakle dolazi 90 posto uvoza u EU, manje su nego ikad prije.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок