Посљедице лоше пољопривредне сезоне

Несташица сјеменског кромпира у Српској, не мирују ни цијене

  • Извор: Независне
  • 21.02.2024. 11:14

У пољопривредним апотекама у Републике Српске влада несташица сјеменског кромпира, а у понекој гд‌је се и нађе цијене су више за 20 одсто него годину дана раније, па је тако за врећу од 10 килограма потребно издвојити скоро 25 КМ.

Посљедице лоше прошлогодишње пољопривредне сезоне тек се сада манифестују, сматрају наши саговорници, те кажу да конзумног кромпира као основне животне намирнице из домаће производње у продаји нема уопште. 

Дарко Илић, предсједник Удружења повртара Републике Српске, казао је да ове године влада велика несташица сјеменског кромпира. 

"Тренутно имамо недостатак квалитетног увозног сјеменског кромпира из Холандије и Белгије, тако да ако су већи пољопривредници у децембру на неки начин резервисали у пољопривредним апотекама, ти су и добили испоруку робе, а уколико се неко касније одлучио сада уопште нема услова за набавку", казао је Илић. 

Према његовим ријечима, осим несташице, дошло је и до раста цијена за 20 одсто у односу на годину дана раније. 

"Сада крупни сјеменски кромпир по килограму кошта 1,80 КМ, док је ситнији 2,40 марака, који ми више користимо за сјетву", истиче Илић и додаје да је у сјеменској производњи прошле године и у земљама из којих увозимо дошло до пада производње за 20 до 30 одсто.

"Сада ће домаће фирме које раде сјеменску производњу добро профитирати јер ће сигурно сва сјеменска роба која буде доступна бити продата", казао је Илић.

Истиче да, што се тиче малопродаје, домаћег кромпира нема уопште купити те да је по маркетима и продавницама само увозни кромпир, који је, како каже, јако лошег квалитета и јако високих цијена.

"Тренутне цијене конзумног кромпира у малопродаји су јако високе и износе више од двије марке", казао је Илић. 

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је да је недостатак сјеменског кромпира на наших просторима управо због мање производње и у земљама које су произвођачи сјемена као што су Холандија и Француска. 

"Код нас је већ примјетно да су се задњих неколико година бацале значајне количине кромпира и из тог разлога су људи били веома скептични и теже су се одлучивали да засију веће количине", казао је Маринковић те истакао да су и високе цијене осталих инпута, као што је минерално ђубриво, такође утицале да се домаћи произвођачи теже одлучују на сјетву. 

"Јако су скупи инпути, а неизвјесност пласмана је додатно угрожавала производњу", казао је Маринковић.

Из једне пољопривредне апотеке у Српцу казали су да имају тренутно у продаји дански кромпир, а он износи 47 КМ за 25 килограма. 

"Немамо на стању сјеменски кромпир из Холандије, који се углавном највише купује", казали су из ове апотеке. 

Независне.новине

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)