Velika Britanija

Nestašica voća i povrća, ministar: Ne kupujte panično

 • Izvor: Anadolija
 • 22.02.2023. 10:14

Supermarketi širom Velike Britanije suočavaju se s praznim policama i problemima u snabdijevanju svježim proizvodima, što je dovelo do racioniranja voća i povrća u nekim lancima poput Asda i Morisons.

Ograničenja se stavljaju na određeno voće i povrće kao što su paradajz, krastavci, zelena salata, paprika, brokula, karfiol i maline.

"Uprkos našim upozorenjima, još uvijek vidimo prazne maloprodajne police. Nikada ne bismo trebali uzimati našu sigurnost hrane zdravo za gotovo. Sigurnost hrane znači osigurati da je naša hrana sigurna za jelo, da imamo efikasnu distribuciju i da ostane pristupačna", izjavila je Minete Baters, predsjednica Nacionalne unije farmera.

Britanska Vlada je saopštila da su trenutni problemi sa snabdijevanjem uglavnom uzrokovani hladnim vremenom u Maroku i Španiji, koje je uticalo na proizvodnju i transport voća i povrća.

Međutim Baters kaže da je nestašica povrća osjetna i zbog visokih cijena energije koje čine neekonomičnim rad nekih uzgajivača.

Mnogi farmeri u Velikoj Britaniji navodno manje koriste grijane staklenike zbog većih troškova energije, što je dodatno uticalo na dostupnost lokalno uzgojenih proizvoda.

Ova nestašica uzgojenih proizvoda u Velikoj Britaniji otežava probleme nabavke, što dovodi do racioniranja voća i povrća u nekim britanskim supermarketima.

Ministar poljoprivrede Mark Spenser pozvao je javnost da ne kupuje panično, dok Vlada istražuje načine da podrži britanske farmere i poveća ponudu domaćih proizvoda.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?