Спремни за сезону

Неумски хотели увелико букирани за љето, радна снага стиже и из Непала

  • Извор: Независне
  • 30.01.2024. 11:44

Хотелијери у једином бх. граду на мору већ се припремају за предстојећу сезону, а смјештајни капацитети су увелико попуњени. Туриста како кажу имају, али им недостаје радна снага која ће у Неум стићи чак и из Непала.

Да припреме увелико трају и у хотелима чији је власник потврдио је Томислав Ловрић. Како говори за "Независне новине", у току су завршни радови за предстојећу сезону која је већ сада скоро па потпуно резервисана.

Према његовим ријечима, 80 одсто капацитета је већ сада букирано, а прве госте очекују већ од априла.

Гостију имају, али радне снаге не те им то представља највећи проблем кога покушавају ријешити довођењем радника из других земаља свијета.

"Ја сам власник два хотела и имам запослених око 80 домаћих људи и у процесу сам довођења још осам радница из Непала, чистачица и спремачица. Што се тиче радне снаге, то је тренутно један од највећих проблема у Неуму. Једноставно се не може наћи. Не постоје људи. Није само у хотелијерству, то је глобални проблем", истиче Ловрић, власник два хотела.

Скупштина града Бијељина урадила много позитивних ствари: Бавимо се свакодневним проблемима грађана

Скупштина града Бијељина урадила много позитивних ствари: Бавимо се свакодневним проблемима грађана

Када је ријеч о предстојећој сезони, он се нада да ће бити боља него претходна, али не би имао ништа против ни да буде као лани.

Припреме су одавно окончали у хотелу "Вапоре", а према ријечима Дарија Маслаћа, директора продаје и маркетинга овог хотела и секретара Удружења хотелијера општине Неум, тренутне најаве гарантују добру сезону.

"Припреме за сезону 2024. су већ завршене, јер су припреме за саму сезону почеле средином прошлог љета када смо кренули са уговарањима смјештајних капацитета са постојећим партнерима, а увијек је потрага и за новим партнерима. Хотели су тренутно затворени и отварање се очекује крајем другог и почетком трећег мјесеца, када ће већином сви хотели отворити своја врата за госте", истакао је Маслаћ за "Независне новине".

Сви хотелијери, па тако и Маслаћ, надају се да ће се у сезони која је пред њима оборити нови рекорди по броју ноћења, а још 2019. година носи титулу рекордне.

"Приходовно смо је већ престигли, сада је само битно да остваримо и тај рекордан број ноћења", наводи он.

Да је недостатак радне снаге један од највећих проблема у Неуму истиче и Маслаћ који наводи да тог проблема нису лишени ни много већи туристички центри, као ни градови и мјеста у сусједној Хрватској која је засигурно међу најпосјећенијим дестинацијама љети у Европи.

Ухапшене три особе због убиства у Сарајеву

Ухапшене три особе због убиства у Сарајеву

"То је можда и највећи проблем туризма, не само Неума и неумских хотелијера, већ и од наших пријатеља из Хрватске и сусједних мјеста чујемо да и они имају тај проблем. Ми смо у задњих пар година осјетили тај проблем, а који је сада испливао на површину и покушавамо га ријешити", наводи Маслаћ додајући да они конкретно имају своје сталне сезонце који им се враћају годинама, а и када неко напусти посао, труде се прво посао понудити домаћим радницима.

Све већем броју туриста у Неуму у годинама након пандемије свједочи и начелник овог мјеста Драган Јурковић, који за "Независне новине" истиче да се надају доброј сезони иако се у туризму ништа са сигурношћу не може тврдити.

"За 2024. годину су добре најаве и требало би да буде боља него 2023. година, али у туризму се никада не зна. Никада са 100 одсто сигурношћу не можемо тврдити, али најаве за предсезону и сезону су јако добре. Надам се да ће тако бити и за постсезону, на нивоу прошлогодишњег, чак и боље", истакао је Јурковић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.