Угоститељство у успону

Њемачкој фале хиљаде конобара и кувара, нуде плату 11.000 евра

  • Извор: Индекс
  • 26.09.2023. 10:08

11.000 евра мјесечно могао би зарадити кухар или конобар који се запосли у ресторану у Содерсторфу у Њемачкој. Оволику плату нуди угоститељ из споменутог мјеста. Како наводи Дер Спигл, угоститељ очајнички покушава пронаћи кадар који му недостаје.

Тешко да је било која друга индустрија у Њемачкој толико страдала од пандемије коронавируса као ресторанска и хотелска, пише Шпигл. Посао сада расте, гости се враћају, али гастрономији недостају десетине хиљада запосленика. Ресторанска индустрија пати од недостатака радника.

Незапосленост у Њемачкој на рекордном нивоу

Незапосленост у Њемачкој на рекордном нивоу

"11.000,00 евра. Од сада!" - овим натписом Филип и Кристин фон Штум оглашавају се у Содерсторфу у Доњој Саској. Они су власници старе дрвене фарме с рестораном у којем се одржавају семинари и разна догађања. Теоретски, рекао је Филип фон Штум за њемачке медије, могао би сваке године овд‌је угостити 50 вјенчања. Упита и интереса има довољно, али не и радне снаге. Због тога може пристати на одржавање између 10 и 15 вјенчања на годину, преноси Феникс Магазин.

Недостаје кадра – у кухињи, сервису, управи и рачуноводству

Примјер угоститеља из Доње Саске није једини. Њемачка агенција за запошљавање извијестила је о 33.160 слободних радних мјеста у угоститељству у липњу.

Кристијан Шмит је предмет спрдње у Њемачкој, погледајте ово

Кристијан Шмит је предмет спрдње у Њемачкој, погледајте ово

Кровна организација која окупља угоститеље Дехога претпоставља како недостаје двоструко више квалифицираних радника. У Њемачкој недостаје више од 66.000 кухара, помоћника у кухињи, конобара и другог услужног особља. Због недостатка кадра ресторани уводе више слободних дана за раднике и скраћују своје јеловнике и/или радно вријеме.

Гастрономија поновно у успону

Не мањка потражње. Ифо институт недавно је дошао до закључка како је угоститељство у Њемачкој у успону. Барем у великим градовима као што су МИнхен, Берлин, Хамбург, Штутгарт и Дрезден – продаја је сада знатно боља од 2019. године.

Протести широм Њемачке

Протести широм Њемачке

У Берлину је, нпр. продаја око 60 одсто већа него прије пандемије. У осталим градовима раст се креће између 25 и 35 одсто. Али зарада је такође порасла у просјеку у цијелој земљи иако су добици у руралним подручјима мањи.

Али иако индустрија добро послује, премало запосленика жели у њој радити. Напротив, многи одлазе те се не виде дугорочно у угоститељству.

Додик о стенограму: Њемачка мисли да ће кредитима купити слободу и укинути Српску

Додик о стенограму: Њемачка мисли да ће кредитима купити слободу и укинути Српску

"У хотелу једног колеге цијела је кухињска постава дала отказ у року од двије седмице", каже Себастиан Риеснер из синдиката (њем. Gewerkschaft Nahrung–Genuss–Gaststätten – NGG) у Берлину. Случај се догодио у љето 2022., али је примјер за многе фирме, пишу њемачки медији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)