Нова фискализација

Нове касе - мање малверзација

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2023. 19:15

У фебруару креће тестна фаза нове фискализације у Републици Српској. План је да систем који би требао да донесе додатне приходе Српској, у потпуности у пракси заживи у мају, кажу у Министарству финансија.

„Од новог система очекујемо да ће увелико смањити сиву зону, то није двојбено. Овај сад систем који имамо он је заиста застарио, то је уведено давних година, техника је превазиђена. Ми ћемо имати сад један од најсавременијих система овдје у окружењу, гдје ћемо у реалном времену моћи да имамо приказане промете у Пореској управи“, изјавила је Зора  Видовић, министар финансија Републике Српске.  

Сви привредни субјекти добиће нове фискалне касе и софтвер на терет буџета. У набавку се креће почетком сљедеће године, каже министар финансија. У Занатско-предузетничкој комори кажу да цијелом процесу треба студиозније приступити. Организовати обуке, помоћи набавку потребне додатне опреме. Све ово како би се спријечила лоша садашња искуства. 

„Имали смо проблем такође са модулима, са сигналом према м:телу који није радио. Јако често су фискалне касе биле на сервису, јако је слаб квалитет фискалних каса. Јако пуно случајева је било гдје су отказивале касе , па однесе вам мајстор па не враћа 10-15 дана, па ви морате да попуњавате нота рачуне да радите све опет руком. Тај систем је био мањкав јер људи нису били припремљени за тај систем“, казала је Жана Арсић из Занатско-предузетничке коморе Републике Српске. 

По новом, све би требало једноставније, прецизније и боље да функционише, каже Денис Шулић. Угоститељи и хотелијери добиће нови Закон о угоститељству и централни систем за евиденцију туриста, па ће уз фискализацију ствари у овој бранши бити боље уређене. 

„Жаргонски речено, новом фискализацијом ви кад откуцате рачун, људи у Пореско управи ће одмах евидентирати тај рачун. Старом фискализацијом је било да ви крајем радног дана, шаљете извјештај и било је доста простора за манипулацију. Каса која буде у објектима који имају фискализацију ће бити са одређеним бар кодом тако да ви неће моћи отићи  купити још једну фискалну касу па да откуцате рачун који се уопште нигдје не евидентира. Ми имамо ситуацију да су многе наше фискалне касе подешене да издају рачуне у еврима“, рекао је Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске.

Са новом фискализацијом оваквим "довијањима" оних који  имају касе у свом пословању, не би требало бити, кажу министри. Пословању у својој зони, чини се, да је одзвонило.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.