UIO BiH

Od akciza na gorivo prikupljeno više od pola milijarde KM

  • Извор: СРНА
  • 15.04.2023. 12:44

Od akciza na uvoznu naftu i naftne derivate Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) u prošloj je godini prikupila 509,7 miliona KM, dok je u istom periodu od akciza na domaću naftu i naftne derivate prikupljeno 4.227 KM, podaci su Uprave.

UIO je na ime naknade za puteve, takozvanu putarinu, iz cijene nafte i naftnih derivata u 2022. godini inkasirala skoro 235,2 miliona KM, pri čemu najveći prihodi potiče od putarine na uvozene nafte i naftnih derivata, dok je od putarine uz cijene domaće nafte i naftnih derivata naplaćeno 16.349 KM.

U prošloj godini prihodi UIO je na ime naknade za izgradnju auto-puteva iz cijene nafte i naftnih derivata, a koja iznosi 0,25 KM po litru, prikupila nešto više od od 392 miliona KM, od čega je 63.294 KM iz cijene domaće nafte i naftnih derivata, a ostatak se odnosi na uzvoznu naftu i naftne derivate.

Iz Uprave preciziraju da prihodi od putarine za izgradnju puteva, koja iznosi 0,15 KM po litru nafte i naftnih derivata ulaze u kumulativ prihoda od indirektnih poreza za raspodjelu zajedno sa PDV-om, carinom, akcizom, putarinom i drugim prihodima.

Raspodjela ovih sredstava vrši se nakon izdvajanja sredstava rezervi za povrat PDV-a obveznicima indirektnih poreza i sredstava koji se doznačavaju institucijama BiH, te korisnicima prihoda – Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu na dnevnoj osnovi, a prema koeficijentima koje odredi UIO.

Prihodi od putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva raspodjeljuju se prema odluci o privremenoj raspodjeli koju je 2018. usvojio UO UIO tako da 10 odsto ostaje na podračunu Centralne banke BiH i služiće za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele, a preostalih 90 odsto prihoda dijeli se između entiteta i Brčko distrikta - 59 odsto pripada FBiH, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

Prema navedenoj odluci, UIO je u 2022. godini, nakon izdvajanja sredstava za povrate putarina u iznosu 111,9 miliona KM, te nakon izdvajanja 10 odsto rezerve u iznosu od blizu 39,3 miliona KM, izvršio povrat preostalih oko 353,6 miliona KM entitetima i Brčko distriktu.

FBiH raspoređeno je 208,6 miliona KM, Republici Srpskoj 137,9 miliona KM, te Brčko distriktu nešto više od sedam miliona KM, navodi se u odgovoru UIO na pitanje poslanika u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Darka Babalja u vezi sa prikupljanjem akciza na naftu i naftne derivate i njihovoj raspodjeli.

Saldo na podračunu putarina u Centralnoj banci BiH sa završnim danom 2022. godine iznosio je blizu 202,6 miliona KM, od čega iznos od 11,3 miliona predstavlja 10 odsto rezerve od prikupljenih putarina, a iznos od 191,2 miliona KM 10 odsto rezerve od prikupljenih putarina za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, podaci su UIO.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм