Donacija

Od Vlade Srbije još četiri junice domaćinima u Bosanskom Petrovcu i Bosanskoj Krupi

  • Извор: АТВ
  • 13.02.2022. 19:38

Posljednje četiri junice od 35, koliko je Srbija donirala srpskim povratničkim porodicama, ali i njihovim komšijama Bošnjacima, otišle su u ruke domaćinima iz Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe. Dušan Jeličić kaže da bi sa svojih 300 maraka penzije teško ili nikako sam nabavio junicu. Uz ovaj poklon Vlade Srbije, kaže, lakše će se živjeti.

“Već dvadeset godina planiram uzeti, ali nikako sredstva ne mogu skupiti da kupim sebi junicu. I sad, što kažu, bogom dato, hvala Nemanji, hvala donatorima, hvala ministru Selakoviću, hvala Srbiji. Da nije njih, nikad je ne bih ni kupio”, kaže Dušan Jeličić iz Bosanskog Petrovca.

 “To nam mnogo znači i to će uveličati stado koje već imamo. Za našu egzistenciju, za naš opstanak”, rekao je Dragan Jeličić iz Bosanske Krupe.

Povratak Srba na vijekovna ognjišta nemoguć je bez ekonomskog opstanka. Ljudima je potrebno omogućiti da žive od svog rada, što je i cilj ovog projekta, kaže direktor Centra za podršku povratnicima.

“Radi se o projektu nabavke visokosteonih junica koje Centar za podršku povratnicima u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Radi se o nabavci 35 junica. Evo prisustvujemo isporuci posljednje ture u ovom projektu, dakle posljednje četiri junice za porodice koje su dobile junice i smatramo da je to zaista velika pomoć ljudima koji se bave poljoprivredom i ljudima koji su odlučili da ostanu da žive u Bosanskom Petovcu i Unsko-Sanskom kantonu”,  rekao je Nemanja Davidović, predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu.

Za 35 junica Vlada Srbije izdvojila je 106 hiljada maraka. Slični projekti podrške stočarima čekaju i Sanski Most, Drvar, Grahovo i Glamoč.


  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.