Криза у европском сектору

Опада ли потражња некретнина на нашем тржишту?

  • Извор: РТРС
  • 18.11.2023. 20:57

Европска унија посљедњих мјесеци суочава се с великом кризом у сектору некретнина. Поскупљење грађевинског материјала и убрзано повећање каматних стопа допринијели су мањој куповној моћи, што је довело до затварања и неколико стотина компанија које се баве продајом некретнина. Међу најтеже погођеним земљама су оне најбогатије попут Њемачке, Француске и Велике Британије. Провјерили смо, да ли ће се то одразити на наше тржиште?

Почетком године свјетски медији пренијели су информацију да у већини земаља Евроопске уније почиње највећа криза у сектору некретнина. Иако су прогнозе биле да би криза до краја године могла бити превазиђена, констатно повећање каматних стопа их је демантовао у томе.

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

Куповина некретнина је опала, а многа предузећа била су приморана да отпусте раднике и престану да раде.

Да ситуација није нимало једноставна, за нашу телевизију објашњава власник агенције за некрентине у Аустрији Драган Цветковић.

- Ми смо скоро имали неколико примјера да су људи одустали јер када виде да на кредит од 300.000 евра морају да врате скоро 600 хиљада. Проблематичне су банке, доста захтијевају, ко хоће да купи кредит сад мора да има на рачуну 100.000 евра и да не оптерећује плату више од 40 одсто - појашњава Цветковић.

Колико кошта квадрат стана по градовима Европе?

Колико кошта квадрат стана по градовима Европе?

Најтеже је погођена Њемачка у којој је број издатих грађевинских дозвола у првој половини ове године опао за више од 27 одосто.

Друге земље, због слабљења тржишта, на одређено вријеме одгодиле су градњу нових објеката.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.