15 izlagača

Otvoren 17. sajam meda "Zdravomed" u Gradišci

  • Извор: СРНА
  • 28.10.2021. 13:56

U Gradišci danas je otvoren trodnevni 17. Sajam meda "Zdravomed", koji uz podršku Gradske uprave Gradiška, organizuju Turistička organizacija i gradiška udruženja pčelara "Amorfa" i "Pčele i bilje", a okupio je 15 izlagača meda, pčelinjih i drugih zdravih prirodnih proizvoda.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić istakla je da je "Zdravomed" tradicionalna manifestacija na kojoj svoje pčelinje i druge proizvode izlažu pčelari sa područja Gradiške i drugih lokalnih zajednica.

Ilićeva je navela da 180 gradiških pčelara, okupljenih u dva pčelarska udruženja, proizvedu oko 30 odsto ukupne količine meda u Republici Srpskoj.

"Gradska uprava za subvencije pčelarima koji imaju manje od 50 košnica godišnje iz budžeta izdvaja 13.000 KM, a pomaže i rad dva pčelarska udruženja", dodala je Ilićeva.

Pčelar iz Gradiške Saša Tomić rekao je da je ova godina za pčelare u Gradišci i okolini bila veoma loša, na šta je najviše uticalo hladno vrijeme i kiše tokom prvih proljećnih pčelinjih paša.

"Kasnije je u ljetnom periodu bilo šumskog meda, što je dijelom popravilo sezonu. Med je poskupio i kreće se od 20 do 25 KM po kilogramu, ali je cijena u Gradišci i dalje oko 18 KM. Na našem tržištu nikada nije ni bilo dovoljno domaćeg kvalitetnog meda, a sada pogotovo. Zbog toga i imamo dosta patvorenog meda, kojeg u velikim količinama možemo naći u tržnim centrima i na pijacama", istakao je Tomić.

Pčelar iz Petrova, sela Karanovac na planini Ozren, Nebojša Andrić kaže da se pčelarstvom bavi 43 godina i da je ove godina imao najmanje izvrcanog meda po košnici, svega do pet kilograma.

Andrić kaže da nema problem sa plasmanom i da manje količine meda posljednje tri godina pokušava da nadomjesti proizvodnjom preparata na bazi meda, drugih pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja.

"Imamo imunomed za pluća, jetru, masnoću i holesterol, razne tinkture na biljnoj bazi za želudac, smirenje, te druge ljekovite preparate", naveo je Andrić.

Direktor Turističke organizacije grada Gradiška Valentina Perić navela je da je "Zdravomed", koji će biti otvoren do subote 30. oktobra, okupio 15 izlagača meda, pčelinjih i drugih zdravih prirodnih proizvoda, koji se mogu kupiti i u "Kući Lijevča i Potkozarja".

Sajam se održava na platou Kulturnog centra.


Тагови: