Mnoge teme na rasporedu

Otvoren "Jahorina ekonomski forum"

  • Извор: АТВ
  • 26.04.2022. 10:48

"Jahorina ekonomski forum" počeo je danas na olimpijskoj ljepotici, a glavna tema rasprave su globalni ekonomski izazovi i prilike.

Otvaranju prisustvuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, te ministri u Vladi Srpske.

Dodik je tokom svog obraćanja na otvaranju Foruma rekao da je svijet u ekonomskom haosu kao posljedica ukrajinske krize. 

“U tom sukobu ekonomija je ranjivija. Na nama je da u toj kriznoj situaciji radimo na izgradnji javnih poslova, puteva i auto-puteva”, rekao je Dodik.

Višković je naglasio da je Republika Srpska bila na dobrom putu prošle godine, da su svi ekonomski pokazatelji bili dobri, ali da se pojavio "ekonomski cunami" koji će izazvati skoro dva puta veće ekonomske posljedice, nego što je to učinila pandemija virusa korona protekle dvije godine.

"Dovoljno je da se vide procjene Svjetske banke o kretanjima BDP-a da su procjene koje su imale na početku godine ili krajem prošle samo za prvi kvartal smanjene za četiri procentna poena", istakao je Višković i dodao da se to u novijoj istoriji nije dešavalo.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska kao jedna mala ekonomija koja zna šta hoće i šta treba da radi, nosiće se sa ostalim ekonomijama koje su znatno jače i sposobnije da daju odgovore.

Na Forumu će kroz panele biti zastupljene i regionalne teme kao što su "Otvoreni Balkan", regionalna saradnja, kao i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, najavili su organizatori.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić učestvovaće na prvom panelu o temi "Šta nam donosi energetska tranzicija?".

"Jahorina ekonomski forum" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH, a okupiće između 400 i 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

Digitalna transformacija društva biće u fokusu ovogodišnjeg Jahorina ekonomskog foruma koji počinje u hotelu "Termag", saopšteno je iz "Prointera ITSS".

Na petom izdanju ove poslovne konferencije, uz globalne ekonomske izazove, posebna pažnja biće posvećena nastavku infrastrukturnog razvoja informacionog društva. Upravo tom tematikom pozabaviće se učesnici posebnog panela koji će okupiti stručnjake iz Vlade Republike Srpske, ali i akademsku zajednicu i poslovne ljude iz IT sektora.

Na panelu "Digitalna transformacija u funkciji razvoja nacionalnih ekonomija" učestvovaće i Bojan Sadiković iz američkog tehnološkog giganta ORAKL i direktor kompanije "Prointer ITSS" Vladimir Perišić.

Upravo je najuspješnija IT kompanija u BiH "Prointer ITSS" član Infiniti Internešnel grupe, kao sponzor dala podršku dodatnoj promociji digitalizacije na Jahorina ekonomskom forumu.

"Jahorina ekonomski forum" održava se danas i sutra.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)