Форбс

Ово је најмлађи милијардер: Живи као бубрег у лоју, а овако се обогатио

  • Извор: Нова.рс
  • 06.02.2024. 07:47

Магазин "Форбс" сваке године објављује листу милијардера, а звијезда најновије листе је Клементе дел Векио. Оно што привлачи пажњу свијета је чињеница да он има само 19 година, што га чини најмлађим милијардером који се нашао на престижној листи. Овако је Клементе доспио на престижну листу.

Клементеов отац, италијански милијардер Леонардо Дел Векио, бивши предсједник компаније „EssilorLukottica“, највеће свјетске компаније за наочаре, преминуо је у 87. у јуну прошле године. Његово богатство од 25,5 милијарди долара наслиједили су његова супруга и шесторо дјеце, укључујући Клементеа – који је постао најмлађи милијардер на свијету.

Повучени тинејџер

Он је милијардер постао са 18 година, тако што је наслиједио 12,5 одсто удјела у холдинг компанији свог оца – „Делфин“, са сједиштем у Луксембургу.

Нето вриједност Клементеа Дел Векија тренутно износи четири милијарде долара, према подацима магазина „Форбс“. Дел Векио, упркос свом значајном насљеђу, наводно је фокусиран на своје студије и лична интересовања. Показао је велико интересовање за науку и технологију, изражавајући жељу да похађа колеџ и настави каријеру у овим областима.

Клементе Дел Векио наводно посједује неколико луксузних некретнина у Италији, укључујући вилу на језеру Комо и стан у Милану. Упркос огромном породичном богатству које проистиче из Леонардовог царства, које је укључивало куповину великих брендова као што су „Sunglass Hut“ и Rey Ban“, Клементе је остао повучен и наводно није директно био укључен у послове свог оца.

Клементеов најстарији брат – Клаудио, постао је познат јавности након што га је отац послао у Сједињене Државе са 25 година.

Родитељи у Њемачкој забринути: Једна одлука Владе милионима би могла промијенити живот

Родитељи у Њемачкој забринути: Једна одлука Владе милионима би могла промијенити живот

Током наредних 15 година је управљао „Lukotticom“ у САД и успио је да доведе до значајних аквизиција као што је „LensCrafters“ за 1,4 милијарде долара 1995. године. Касније, 2001. године, Клаудио је купио „Brooks Brothers“ за 225 милиона долара, али се та компанија суочила са финансијским проблемима и поднела захтјев за банкрот у јулу 2020.

Други старији брат Клементеа, Леонардо Марија, укључен је у породични посао, водећи италијанску малопродају за „Луксотику“.

Ко је још на листи

Богатство 38 од 50 најбогатијих људи и 385 од 500 најбогатијих на свету увећано је претходне године, у једном случају чак седмоструко.

Од Илона Маска и Марка Закерберга на врху пирамиде до релативно ситних риба, попут Британаца Џејмса Дајсона и Џима Ретклифа, најновијег акционара Манчестер јунајтеда, најбогатији су углавном постали још богатији у 2023. години, показују бројке.

Чак је и група руских олигарха успјела да настави да увећава своје богатство, барем на папиру, упркос економским санкцијама које су им наметнуте у више области као одговор на текућу операцију Кремља у Украјини.

Бајден неће подржати помоћ Израелу без да се усвоји шири пакет који укључује и Украјину

Бајден неће подржати помоћ Израелу без да се усвоји шири пакет који укључује и Украјину

Од 50 најбогатијих, 12 је изгубило новац у 2023, а у топ 500 чак 77 одсто је увећало богатство, неки и за незамисливе суме.

На врху је Маск, са процјењеним богатством од 235 милијарди долара.

Упркос извјештајима да је његов удио у компанији Икс, раније познат као Твитер, пао за више од половине након што је за то платио 44 милијарде долара 2022. године, компанија Тесла милијардера рођеног у Јужној Африци, прискочила је у помоћ.

(Нова)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: