Предсједник САД

Бајден неће подржати помоћ Израелу без да се усвоји шири пакет који укључује и Украјину

  • Извор: Кликс
  • 06.02.2024. 07:07

Америчка администрација Џоа Бајдена рекла је да ће ставити вето на самостални закон који подржавају републиканци у Представничком дому, а који би пружио помоћ Израелу, будући да подржава шири закон који пружа помоћ Украјини и Израелу и осигурава нова средства за безбједност граница.

"Администрација снажно подстиче оба дома Конгреса да одбаце ову политичку смицалицу и умјесто тога брзо пошаљу двостраначки Закон о додатним издвајањима за националну безбједност у хитним случајевима на предсједников стол", стоји у саопштењу Канцеларије за управљање и буџет.

Функционери из администрације демократског предсједника мјесецима су радили с демократима и републиканцима из Сената на законском пакету вриједном 118 милијарди долара који је откривен у недјељу, а који комбинује милијарде долара хитне помоћи за Украјину, Израел и партнере у индо-пацифичкој регији, с ревизијом усељеничке политике САД-а.

Пада док хода, мијеша људе и мјеста, ријечи му проблем: Сабрана дјела Џоа Бајдена!

Пада док хода, мијеша људе и мјеста, ријечи му проблем: Сабрана дјела Џоа Бајдена!

Рачун укључује 60 милијарди долара помоћи Украјини, 14,1 милијарду долара за Израел у рат у Гази и око 20 милијарди долара за нове напоре на провођењу закона дуж америчко-мексичке границе.

Челници Представничког дома републиканаца рекли су неколико дана прије његове објаве у недјељу навече да ће одбацити двостраначки закон Сената и умјесто тога гласати о закону који предвиђа помоћ само Израелу.

Приједлог закона представљао је скретање удесно у преговорима Сената о граничним мјерама, али је конзервативна реакција била интензивна. Оцијенили су приједлог граничне политике недостатним, с Доналдом Трампом на челу, преноси Кликс.

Истраживање Си-Ен-Ена: Трамп испред Бајдена за четири одсто

Истраживање Си-Ен-Ена: Трамп испред Бајдена за четири одсто

“Ово је дар демократима. А ово је на неки начин пребацивање најгоре границе у историји на плећа републиканаца. То је стварно оно што они желе. Они то желе за предсједничке изборе како би сада могли кривити републиканце за најгору границу у историји", казао је Трамп.

Многи републиканци у Сенату, чак и они који су изразили подршку помоћи Украјини и обрисима промјена граничне политике у понедјељак су сумњали да ће подржати пакет. Навече је заказан приватни републикански састанак како би се о томе расправљало.

Ипак, челник већине у Сенату Чак Шумер кренуо је према кључном тестном гласању у сриједу.

“Акције које ће се овдје догодити у сљедећих неколико дана тачка су прекретнице у историји. Безбједност наше нације и свијета виси о концу", казао је Шумер.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм