Оцјена економиста

Пад цијена некретнина, личи ли на 2008. годину?

  • Извор: Б92
  • 11.10.2023. 13:39

Економисти Америчке банке засад одбацују забринутост у вези с падом цијена некретнина попут оног који се догодио у великој кризи 2008. године. Они сматрају да ситуација више подсјећа на осамдесете године прошлог вијека, што је поједнако лоше.

За разлику од 2008. године, нема доказа о прекомјерној градњи или прекомјерном задуживању становништва. Тренутно се тржиште некретнина више суочава с посљедицама строге монетарне политике, сличне оној из осамдесетих година, преноси тпортал.

Међутим, постоје неке кључне разлике, али главна порука аналитичара Америчке банке је да пред некретнинским тржиштем и даље напоран пут.

Њемачкој потребни странци:

Њемачкој потребни странци: "Хитно..."

"Гледајући на претходне рецесије, сматрамо да су осамдесете године двадесетог вијека боље поређење за данашње тржиште него што је била криза на тржишту некретнина 2008. године", написали су Џесео Парк и Мајкл Гапен, амерички економисти. Ипак, додају да су "с обзиром на вјероватност дужег задржавања виших каматних стопа, опрезни у вези с могућим турбуленцијама које слиједе".

У годинама прије 2008. године, Америка је била у грађевинском заносу, што је довело до 'вишка изградње', написали су.

Извучени остаци тијела настрадалих у подморници Титан

Извучени остаци тијела настрадалих у подморници Титан

Иако се градња кућа повећала током прошле године, далеко заостаје за темпом којим су грађевинци имали од 2000. до 2006. године.

Кредити грађанима такође су се у том периоду далеко лакше одобравали како би се подстакла америчка економија након терористичких напада 11. септембра.

"Дуг домаћинстава је чинио 65 одсто расположивог дохотка у другом тромјесечју 2023. године, док је 2008. дуг становништва био једнак расположивом дохотку", додају економисти Банк оф Америца.

Пристојност

Пристојност "на нивоу": Комшић амбасадорку Израела назвао будалом

Тврде да се данашњи услови могу упоредити с осамдесетим годинама због високе инфлације, која је тада досезала чак 15 посто.

Како би сузбили раст цијена, централна банка ФЕД повећала је референтне камате с девет на чак 18 посто, што је јако наштетило тржишту некретнина јер је генерација бејби бумера кренула с куповином својих првих стамбених некретнина.

Као што су тад скочиле камате на кредите, тако су и сад просјечне камате на стамбене кредите скочиле на 7,49 посто што је погодило генерацију миленијалаца.

Стиже јесење помрачење: Само један знак ће имати успјеха

Стиже јесење помрачење: Само један знак ће имати успјеха

Гледајући унапријед, банкари и даље очекују ограничену доступност некретнина, високе цијене и недостатак радне снаге као изазове који ће потрајати неко вријеме. Приступачност и даље представља проблем јер раст цена некретнина и даље надмашује раст прихода.

"Држите се чврсто, биће турбулентно", закључили су економисти.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.