Na azijskim tržištima

Pad dolara kakav nije viđen u posljednjih godinu dana!

  • 13.07.2023. 15:28

Dolar je u četvrtak u Aziji gurnut još niže, pošto su trgovci prihvatili iznenađujuće sporu američku inflaciju kao signal da će porast kamatnih stopa u SAD biti završen do kraja mjeseca, piše Rojters.

Dolar je pao zbog očekivanja da će ključni izvještaj o inflaciji pokazati usporavanje rasta cijena u SAD, što dovodi u pitanje dalje povećanje kamatne stope. Američka valuta je konstantno gubila na vrijednosti u posljednjih oko šest nedjelja, ali je u srijedu imala najgoru sesiju u posljednjih pet mjeseci – pao je za više od 1% u odnosu na evro na najniži nivo u posljednjih više od godinu dana – pošto je usporavanje inflacije u SAD dalo povjerenje prodavcima dolara.

Trgovina između Kine i Rusije će premašiti 200 milijardi dolara

Trgovina između Kine i Rusije će premašiti 200 milijardi dolara

Evro je u četvrtak u Aziji dostigao novi maksimum od 1,1148 dolara, koji nije zabilježen u posljednjih 15 meseci, a jen je dostigao najviši nivo od sredine maja na 138,08 za dolar. Indeks američkog dolara je neznatno pao na 100,42, što je najniži nivo od aprila 2022.

Bazna inflacija u SAD je u junu iznosila 0,2% u odnosu na očekivanja tržišta od 0,3%.  Fjučersi na kamatne stope su pokazali da su tržišta u potpunosti uračunala povećanje stope Federalnih rezervi kasnije ovog mjeseca, ali očekivanja o daljim porastima se vraćaju.

Bitkoin bi mogao da vrijedi 120.000 dolara do kraja sljedeće godine

Bitkoin bi mogao da vrijedi 120.000 dolara do kraja sljedeće godine

"Mišljenje je da će FED vrlo vjerovatno podići kamatu krajem jula i da će to uraditi posljednji put", rekao je analitičar Imre Speizer.

Novozelandski dolar je porastao 0,5% na dvomjesečni maksimum od 0,6332 dolara, a australijski dolar je porastao za 0,4% do tronedjeljnog maksimuma na 0,6813 dolara.

Prekretnica na tržištima u razvoju

Promjene u drugim valutama su bile manje, ali su ipak donijele nove prekretnice, jer trgovci smatraju da će dolar još više opasti.

Švajcarski franak je dostigao najveću vrijednost od 2015. na 0,8655 za dolar i 15-mjesečni maksimum od 1,3019 dolara. Kineski juan ostao je blizu jednomjesečnog maksimuma na 7,1675 za dolar, sputan slabim trgovinskim podacima koji su pokazali da izvoz opada najbržim tempom u posljednje tri godine, prenosi RT Balkan.

Srpkinja radi na Aljasci i otkriva detalje: Zarada i do 7.500 dolara

Srpkinja radi na Aljasci i otkriva detalje: Zarada i do 7.500 dolara

Valute tržišta u razvoju su takođe ojačale širom Azije, predvođene malezijskim ringitom koji je skočio 1% i dostigao vrijednost od 4,6 za dolar. Tajlandski bat je imao male dobitke dok su trgovci čekali da vide da li bi kandidat za premijera Pita Limjaroenrat mogao da ima većinu u parlamentu.

U Skandinaviji, gdje inflacija izgleda stabilna, a centralni bankari predviđaju dalja povećanja kamatnih stopa, valute su dodatno povećale rast od četvrtka za švedske i norveške krune.

Tokom pandemije ukradeno više od 200 milijardi dolara pomoći

Tokom pandemije ukradeno više od 200 milijardi dolara pomoći

Jen je porastao za više od 4% u pet sesija, ali je pauziran u Aziji jer se fokus okrenuo na to da li bi Banka Japana (BOJ) uskoro mogla da promijeni svoju politiku kontrole prinosa.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.