Sva radnička prava će biti zadržana

Pavgord: Nijedno radno mjesto neće biti ugroženo

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2022. 19:13

Nijedan radnik, niti jedno radno mjesto neće biti ugroženo, a sva radnička prava sigurno će biti zadržana, poručuju iz kompanije Pavgord. Nakon što je ova kompanija od Vlade Srpske kupila fabriku glinice Birač u stečaju, u medijima su se pojavile razne spekulacije, koje uprava kompanije dematuje. Poručuju i da bi Aluminu trebalo podići na još viši nivo, jer je značaj ovog preduzeća ogroman.

"Zajedno sa upravom Alumine stvorićemo uslove za nova zapošljavanja, nova radna mjesta, prije svega građana regije Birač. Upravo prihvatanjem ponude kompanije Pavgord, Vlada Republike Srpske, između ostalog povezaće staž radnicima Alumine. Apelujemo na radnike, ali i na javnost Republike Srpske da ne nasijedaju na političke spletke koje pojedinci, ali i političke opcije koje plasiraju u javnost", saopšteno je iz Kompanije "Pavgord".

Ne samo da će sva dugovanja prema radnicima biti isplaćena, već će i poreska uprava naplatiti sva dugovanja. Ona se vuku još od 2013 godine. 

"Prodajom podraživanja napokon ćemo naplatiti te poreze i doprinose, povezati staž radnicima kojima nije uplaćen i povećati javne prihode što je osnovna nadlženost Poreske uuprave. Inače, prosjek naplate u stečajnom postupku koji bilježi poreska uprava zadnjih nekoliko godina je do osam odsto. Tako da svaka naplata potraživanja u stečajnom postupku koja su u nominalnom, odnosno stoprocentnom iznosu je upsjeh sa apsketa efikasnosti same naplate javnih prihoda", rekao je direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić.

Nama se nudi 100 odsto naplate onoliko koliko se duguje po svim porezima i doprinosima.  Uvezaćmo radni staž svim radnicima kojima nije povezan i onima koji imaju manju penziju zbog toga, kaže ministar finansija Zora Vidović.

"Iako su neki radnici iz Birača otišli u penziju oni nemaju punu penziju, jer nije za taj jedan dio određen uplaćen doprinos. i sada ovom uplatom sigurno će se izvršiti korekcija njihove penzije", rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Buru u javnosti juče je na svom blogu izazvao Nebojša Vukanović koji je pozvao radnike na blokadu Alumine. Gradonačelnik Zvorina poručuio im je da ne dopuštaju maniplacije pojedinaca.

Тагови: