Ministar privrede i preduzetništva

Petričević sa Trivićem: Spremnost u sprovođenju mjera Programa ekonomskih reformi

  • Извор: АТВ
  • 02.11.2021. 15:23

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević održao je danas u Banjaluci sastanak sa predsjednikom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Sašom Trivićem.

Tema sastanka bile su izrada Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024. godine, kao i pripreme za konferenciju „Izazovi budućnosti poslovanja“ koja će u organizaciji Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske biti održana 17. novembra u Banjoj Luci.

Petričević je naglasio spremnost i posvećenost u sprovođenju mjera koje će sadržavati Program ekonomskih reformi Republike Srpske, te istakao da ministarstvo radi na usvajanju prijedloga mjera socijalnih partnera za izradu ovog strateški izuzetno važnog dokumenta Vlade Republike Srpske.

Ministar je upoznao predstavnike Unije sa najznačajnijim aktivnostima Ministarstva privrede i preduzetništva, među kojima su realizacija podrške privrednicima iz prerađivačkog sektora za direktna ulaganja u 2021. godini, kao i isplata sredstava podsticaja privrednim subjektima koji su povećali plate radnicima.

Sagovornici su ocijenili da je, uprkos izazovima u poslovanju za vrijeme pandemije virusa korona u Republici Srpskoj zadržan nivo zaposlenosti, te da je zabilježeno povećanje prosječne neto plate uz značajan rast industrijske proizvodnje u odnosu na prošlu godinu.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca izložili su svoje preporuke i prijedloge mjera za pripremu konačnog prijedloga Programa ekonomskih reformi za period 2022-2024. godine.

Među najvažnijim tačkama izdvojeni su unapređenje poslovnog ambijenta, smanjenje neformalne ekonomije, zaštita domaće proizvodnje, kao i reforma obrazovnog sistema u cilju prilagođavanja potrebama tržišta rada. Takođe, među reformskim mjerama su digitalna transformacija, optimizacija administrativnih procedura  i formalnosti na republičkom nivou, kao i „zelena tranzicija“ odnosno prelazak industrije ka zelenoj ekonomiji.