Čekaju procjenu štete

Poljoprivrednici traže regresirano đubrivo i više regresiranog dizela

  • Извор: АТВ
  • 14.08.2022. 18:53

Sa posljedicama suše biće se teško izboriti, a onda će još teže biti krenuti sa jesenjom sjetvom, kažu poljoprivrednici. Ukoliko Vlada ne priskoči u pomoć, kaže Boro Topolović, poljoprivrednik iz Dušanova kod Gradiške, mnogi će dići ruke od sjetve.

"Vlada je mnogo pomogla, čak je i u vrijeme korone isplatila dva puta podsticaje na povrće, pomogla je u pšenici isto povećali su za 100 maraka 400 maraka po hektaru i stvarno daju, ali sad bi bilo dobro kad bi mogli još malo pomoći poljoprivrednicima pošto evo imamo najavu da će mineralno đubrivo biti 300 KM 100 kg", rekao je Topolović.

Poljoprivrednici u Srpskoj su usred sezone i ubiru ono sto suša nije uništila, ali mislima su već u sljedećem proizvodnom ciklusu. 

Dok čekaju procjenu štete od suše i Vladin set mjera koji bi trebao ublažiti posljedice, iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, imaju prijedloge kako da im se pomogne. 

"Za đubrivo se traži učešće, znači da opet bude regresirano mineralno đubrivo. Što se tiče dizela - tražimo pod hitno da se uvede plavi dizel ili veći iznos litara po hektaru, pošto vidimo da od plavog dizela na nivou BiH neće opet biti ništa, nemoguće je usaglasiti u ovako kratkom roku. Tražimo da se povećaju količine u litrima po hektaru obradive površine", rekao je Mišo Maljčić, predsjednik skupštine Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

U Ministarstvu poljoprivrede prikupljaju informacije sa terena o štetama od suše. Potom bi trebali pred poljoprivrednike izaći sa konkretnim mjerama za pomoć. Već se priča i o većem agrarnom budžetu za sljedeću godinu. 

"Najavljen je značajno veći budžet za sljedeću godinu što ponovo dovodi proizvođače u jednu komotniju situaciju ako znaju da će naredne godine ti podsticaji biti značajno veći i da će oni imati podršku kada je u pitanju i sjetva, sama proizvodnja i nabavka mehanizacije i sve ono što radimo", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede.

Poljoprivrednici su ove godine, kaže ministar Pašalić, imali nikad veću finansijsku podršku. Pored 75 miliona iz agrarnog budžeta izdvojen je još 31 milion iz Kompenzacionog fonda, tako da su poljoprivrednici na raspolaganju imali 106 miliona maraka. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.