Kako da unesu pojedine troškove

Poljoprivrednicima nejasne poreske prijave

  • Извор: АТВ
  • 12.03.2023. 19:15

Boško Radić, poljoprivrednik iz Semberije, platio je porez na dohodak za 2021.godinu. Kaže iznos nije velik - oko 680 KM. Obrađuje oko 700 dunuma zemlje, plaća radnike, zakup zemlje. Njega i druge poljoprivrednike muči kako da pojedine troškove navedu u poreskoj prijavi. Ima tu, kaže Radić, nekih stvari koje im nisu najjasnije.

“Imate deset radnika na njivi koji rade to vam je 50-60 maraka dnevnica. Večeras pođemo kući, na bankomat dignemo 600 KM platite ljude. Ako se desi da te ljude uzmemo preko Omladinske zadruge tu odmah dolazimo u doprinose. Niko nije protiv poreza ali se mora tačno definisati kako to ide”, kaže poljoprivrednik Boško Radić. 

Plave koverte Poreske uprave stigle su na adrese nekih poljoprivrednika u Srpskoj kao opomena za neplaćeni porez na dohodak za 2021. godinu. Kažu ne radi se o retroaktivnoj naplati, jer poljoprivrednici obavezu samoprijavljivanja i plaćanja poreza imaju više od 20 godina. 

“Država ne uzima sebi sav dohodak, već kad od ukupnih prihoda odbijemo sve troškove koje je taj poljoprivrednik imao, stopa poreza je 10 odsto. Nosiocima poljoprivrednih gazdisntva smo omogućili da prijavljuju radnike u jedisntveni sistem po svim osnovama. Nije bitno da li je to radni odnos, ugovor o djelu, privremeni/povremeni poslovi, ugovori o povremenom radu bilo koji osnov po kome porističe plaćanje poreza i doprinosa”, rekao je Dragan Zorić iz Poreske uprave Srpske. 

Porez na dohodak od 10 odsto treba da plate svi poljoprivrednci u Srpskoj, kaže ministar Savo Minić. Obaveza je bila prošle godine podnijeti prijavu, na osnovu zakona ne na osnovu bilo čega drugog, kaže ministar. 

“U prihode ne ulaze PDV, ne ulaze subvencije, ne ulaze donacije, ne ulazi regres. A da u rashode, na osnovu izjave se mogu prijaviti i troškovi telefona, utroška električne energije, dnevncie i tako dalje. Mi moramo shvatiti da imamo obavezu prema Republici Srpskoj i taj novac i tih 10 odsto od ukupnog prihoda će biti ponovo putem disperzije vraćeno i našim poljoprivrednim proizvođačima i svima onima koji su korisnici budžeta”, rekao je ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Srpske Savo Minić. 

Neinformsianost ne oslobađa poljoprivrednike od prijave i plaćanja poreza, kaže ministar. Zato će Savjetodavna služba ministarstva i Poreska uprava, organizovati info dane za poljoprivrednike i njihove knjigovođe po gradovima i opštinama širom Srpske. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)