Зора Видовић

Предложено дугорочно задуживање Српске до 951,7 милиона КМ

  • Извор: СРНА
  • 13.12.2023. 17:58

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини да је план да се у 2024. години Српска дугорочно задужи на домаћем тржишту 141.700.000 КМ, а на иностраном 810.000.000 КМ.

Видовићева је рекла да се у складу са Приједлогом одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2024. годину одобрава дугорочно задуживање у максималном износу до 951.700.000 КМ, те да би посланици требали да прихвате ову одлуку с циљем да се обезбиједе средства за финансирање буџета у наредној години.

Она је рекла да је Влада предузела и предузимаће и у наредној години бројне мјере с циљем унапређења животног стандарда грађана и креирања повољног пословног окружења.

"Да би потребна финансијска средства благовремено била обезбијеђена, неопходно је да Народна скупштина донесе ову одлуку о дугорочном задужењу", рекла је Видовићева.

Видовић: Влада ће одредити минималну плату ако се синдикати и послодавци не договоре

Видовић: Влада ће одредити минималну плату ако се синдикати и послодавци не договоре

Она је подсјетила да је закључно са 31. октобром укупни дуг Српске износио 6,176 милијарди КМ или 40 одсто бруто домаћег производа /БДП/.

"Јавни дуг износио је 5,228 милијарди КМ или 33,8 одсто БДП-а", рекла је Видовићева.

Образложено је да ће средства прибављена дугорочним задуживањем бити употријебљена у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Српске за финансирање капиталних инвестиција, рефинансирање укупног дуга или дијела дуга Републике, плаћање условних обавеза по основу гаранција Српске, у цјелости или дјелимично, у случају када дужник не измири своје финансијске обавезе.

Средства ће бити употријебљена и за финансирање буџетског дефицита у случајевима када Министарство финансија процијени да ће планирани расходи бити већи од износа планираних прихода.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм