Privredna komora Srpske: Sudski osporiti odluku federalne Poreske uprave

  • 13.07.2020. 19:16

Privrednim preduzećima koja posluju u Federaciji BiH, a čije je sjedište u Republici Srpskoj, Federalna Vlada nije isplatila ni jednu marku pomoći zbog štete prouzrokovane virusom korona. Zbog toga će advokati Privredne komore Srpske pokrenuti kod nadležnog Ustavnog suda osporavanje odredbe Federalne Poreske uprave prema kojoj je to moguće.

S druge strane, pomoć Vlade Srpske nije zaobišla preduzeća iz Federacije koja posluju na našoj teritoriji. 

"Mi smo imali priliku kroz Uredbe koje smo donosili da uvedmeo tu restriktivnu mjeru, međutim mislimo da bi to oštetilo radnike iz Republike Srpske koji rade za poslovne jedinice iz Federacije i nismo htjeli da donesemo odluku koja bi išla na štetu naših radnika, nego pokušavamo sa Vladom Federacije da nađemo zajednički jezik, da ona isto preuzme na sebe obavezu kao što je naša vlada preuzela na sebe njihove poslovne jedinice koje su iz Federacije i da im se pomogne u isplati plata", rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka. 

Niko od desetak privrednih subjekata, koji su razgovarali sa rukovodstvom Privredne komore Republike Srpske, nije željelo pred kamere. Kažu, izbjegavaju mogućnost da njihovu izjavu neko od Federalnih inspekcijskih organa zloupotrijebi. Broj poslovnih jedinica iz Federacije BiH koje posluju na teritoriji Srpske znatno je veći nego u obrnutom slučaju, a sredstva su ipak obezbijeđena, dok su naša preduzeća u slijepoj ulici, objašnjavaju iz Privredne komore. 

"Oni ne mogu dobiti pomoć i olakšice iz Republike Srpske jer se pomoć odnosi na ona privredna duštva koja su registrovana i prijavljena u Poreskoj upravi kao radnici u okviru Poreske uprave Republike Srpske. Znači, poslovne jedinice u Federaciji su prijavljene u Poreskoj upravi Federacije i tamo se njima trebaju platiti subvencije na doprinose kao što je to bilo ovdje", istakao je Račić. 

Na pismene dopise koje je Privredna komora Srpske uputila Federalnoj Vladi odgovor još nije stigao, ali je stigla podrške iz Privredne komore Federacije BiH.