Саво Минић

"Производња млијека у Српској стабилна"

  • Извор: СРНА
  • 19.03.2024. 15:22

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да је производња млијека у Српској стабилна и перспективна захваљујући свим мјерама подршке мљекарству.

"Захваљујући подстицају од три фенинга ове године, издвојеним 10 милиона КМ за подршку по музном грлу, капиталним инвестицијама, набавци музних робота, прерађивачким капацитетима, изградњи објеката, регресираном дизелу, можемо рећи да је производња млијека не само стабилна, већ и перспективна", рекао је Минић новинарима након посјете предузећу "Млијекопродукт" у Козарској Дубици.

Минић је истакао да је "Млијекопродукт" један од највећих произвођача млијека у региону, да има квалитетне производе, огроман извоз и да је својеврсни амбасадор мљекарства из Републике Српске.

Додик: БиХ најопаснији извор тероризма у Европи

Додик: БиХ најопаснији извор тероризма у Европи

Он је навео да је откупна цијена млијека у овој мљекари већа него у Федерацији БиХ и окружењу, укључујући и Хрватску.

Према његовим ријечима, оно што охрабрује у ова тешка времена је да је тренд позитиван.

"Имамо податке да у ЕУ долази до смањене потражње млијека, а самим тим и до пада цијене, настојаћемо, колико је то могуће, да не дође до значајнијег пада откупне цијене млијека у Српској. Добили смо обећања да би, уколико до тога дође, то биле ситне корекције", рекао је Минић.

Новаковић Бурсаћ: Клуб Бошњака извршилац жеља ОХР-а

Новаковић Бурсаћ: Клуб Бошњака извршилац жеља ОХР-а

Када је ријеч о извозу млијека, Минић је рекао да око 1.500 коопераната, којима Министарство исплаћује премије, откупи годишње око 50 милиона литара од којих више од 80 одсто заврши на тржиштима у региону.

"Битно је да постоји редовно тржиште и редовна тражња", рекао је Минић.

Он је навео да је током разговора са руководством "Млијекопродукта" исказана заинтересованост за заједничке пројекте који су рађени, а ријеч је о набавци јуница које би служиле послије као музна грла.

"Упознат сам да мљекара ради са двије трећине капацитета, јер је ограничава тржиште и крајњи купац. Међутим, технологија производње ће се усавршавати и овд‌је видимо и у будућности озбиљног партнера", рекао је Минић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.