Rast uvoza alkohola

Rakija u BiH stiže i iz Bocvane, a vino iz Šri Lanke

  • Извор: Глас Српске
  • 01.03.2022. 08:24

Da uprkos pandemiji i ograničenim proslavama uvoz alkohola ne trpi, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je lani na naše tržište stiglo piće te vrste vrijedno 191,6 miliona maraka, što je za oko 32 miliona više nego godinu ranije, a u čašici su se našli i rakija i likeri iz Čilea, Tajvana, Bocvane, pivo iz Meksika, te vino iz Šri Lanke.

Kada je riječ o količini, podaci UIO pokazuju da je lani uvezeno više od 175,3 miliona kilograma alkohola, dok je 2020. iz inostranstva stiglo više od 162,8 miliona kilograma alkohola u vrijednosti većoj od 159,7 miliona maraka.

Kada je riječ o uvozu, podaci UIO BiH pokazuju da je ovih proizvoda na domaće tržište najviše stiglo iz Srbije i to u vrijednosti većoj od 116,9 miliona maraka. Osim Srbije i dalekih destinacija, alkohol se, između ostalog, uvozio i iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije i Češke. 

Posmatrajući statističke podatke vidljivo je da BiH iz godine u godinu mnogo više uvozi nego što izvozi domaći alkohol.

Tako je lani BiH izvezla više od 12 miliona kilograma alkoholnih pića “teških” više od 25,7 miliona maraka.

- Tokom 2020. BiH je izvezla više od 7,2 miliona kilograma alkohola u vrijednosti većoj od 18,4 miliona maraka - navode u UIO.

Srbija je bila na prvom mjestu i kad je riječ o zemljama u koje je BiH najviše izvozila alkohol. Pored toga, piće nastalo u domaćim pogonima išlo je, između ostalog, i u Italiju, Maltu, Švedsku i Veliku Britaniju.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je za “Glas Srpske” da je potrošnja i konzumacija alkohola tradicija naroda sa naših prostora.

- Zbog toga je potpuno razumljivo da imamo toliku potrošnju, koja je konstantna. I situacija sa virusom korona u proteklom periodu nametnula je da stanovnici više vremena provode u kući, što je uticalo i na konzumaciju alkoholnih pića, a ne treba zanemariti ni konstantne tenzije u zemlji - kazao je Pavlović.

Objasnio je da veliki problem predstavlja to što domaće kompanije moraju da ispune stroge uslove stranih tržišta kako bi se njihovi proizvodi stavili u promet.

- Često posežemo za alkoholnim pićima iz inostranstva, iako je domaća proizvodnja definitivno po kvalitetu ako ne ista, onda čak i bolja od uvoznih pića - rekao je Pavlović.

Izvršna direktorica Udruženje građana “Oaza” Trebinje Nedeljka Neška Ilić rekla je za “Glas” da nije nikakvo čudo što se veće količine alkohola uvoze u doba krize.

- Što je teža situacija, to ljudi više idu u porok, nije tu samo alkohol u pitanju, nego su tu kladionice i još svašta nešto. A sa druge strane to je i  akcizna roba i na taj način se puni budžet - kazala je Ilićeva.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)