Ministarstvo finansija

Republika Srpska zadržala kreditni rejting na nivou "B" sa stabilnim izgledima

  • Извор: АТВ
  • 16.08.2022. 08:34

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Republike Srpske na nivou „B“ sa stabilnim izgledima.

Analitičari ističu da se „stabilni izgledi“ zasnivaju na  procjeni da smanjen  rizik uzrokovan političkim  tenzijama imeđu vlasti na BiH  nivou i vlasti Republike Srpske omogućava Republici Srpskoj kvalitetniji pristup tržištu kapitala, kako međunarodnom, tako i domaćem. Prema istom izvještaju, sveukupno  stanje u Republici Srpskoj je ocijenjeno kao pogodno za saradnju i sa različitim multilateralnim finansijskim institucijama, kažu u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

“Bez obzira na rast operativnih rashoda koji će dovesti do neznato slabijih  performansi budžeta, analitičari stabilne izglede baziraju i na očekivanjima da će mjere za ublažavanje inflacije u Republici Srpskoj u vidu povećanja plata, te odobravanja različitih subvencija i grantova, kako privredi, tako i stanovništvu dovesti do pozitivnih rezultata”, ističu iz Ministarstva.

Iako Agencija procjenjuje nešto viši deficit u odnosu na planirani,  očekuje se da će odnos između izvornih prihoda Republike Srpske i duga ostati na stabilnom nivou zahvaljujući povećanju prethodno pomenutih prihoda Republike.

Agencija prognozira i nešto sporiji rast BDP na BiH nivou u 2022. i 2023. godini u odnosu na prethodni izvještaj, i to: sa 2,3% na 2%, i sa 3% na 2,5%  po godinama respektivno. Prema očekivanju Agencije, približan trend će biti registrovan i u Republici Srpskoj, a stabilizacija sveukupnih globalnih ekonomskih kretanja  se očekuje tokom 2024. godine.

Iz Ministarstva finansija napominju da su u cijelom izvještaju Standard and Poor's agencije u vezi sa kreditnim rejtingom Republike Srpske najbolje ocijenjene performanse budžeta, zatim slijedi stanje duga, likvidnost i finansijsko upravljanje, a da je sa najlošijom ocjenom bodovano institucionalno uređenje BiH.  Posljednje navedeno je i “glavna prepreka” za unapređenje kreditnog rejtinga”

“Podsjećamo da je ova odluka rejting agencije donesena u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, uslovima visoke inflacije i stanjem koje se graniči sa recesijom na globalnom nivou.  Кreditni rejting Republike Srpske ‘B’ sa stabilnim izgledima u kontekstu globalnih kretanja  govori u prilog tome da Republika Srpska vodi adekvatnu socioekonomsku politiku koja je dala dobre rezultate, i da se nastavak uspješne politike očekuje i u narednom period”, navode u Ministarstvu finansija.

Ministarstvo finansija Republike Srpske ističe i da su ključni elementi politika koje provodi Vlada Republike Srpske, prepoznati ne samo u odluci agencije Standard and Poor's već i u izveštajima brojnih međunarodnih finansijskih institucija.