Zabrinuti za nacionalnu sigurnost

SAD zabranile uvoz i prodaju kineske komunikacijske opreme, među njima i Huavei

  • Извор: anadolija
  • 26.11.2022. 12:39

Sjedinjene Američke Države zabranile su uvoz i prodaju "nove komunikacijske opreme" pet kineskih tehnoloških kompanija, uključujući Huavei, zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Američka Federalna komisija za komunikacije jednoglasno je usvojila nova pravila koja zabranjuju prodaju i uvoz nove komunikacijske opreme koju proizvode kineske tehnološke kompanije, objavio je BBC.

– Nova pravila važan su dio tekuće akcije zaštite javnosti od prijetnji nacionalnoj sigurnosti u okviru telekomunikacija – rekla je predsjednica FCC Džesika Rosenvorcel u pisanoj izjavi.

Rosenvorcel je kazala da je FCC “predan zaštiti svoje nacionalne sigurnosti osiguravajući da se nepouzdana komunikacijska oprema ne smije koristiti unutar granica SAD”.

Među kompanijama čiji su proizvodi zabranjeni za uvoz i prodaju u SAD su Huavei, kao i ZTE, Hikvision, Dahua i Hitera.

Hivision, kineski državni proizvođač opreme za nadzor za civilne i vojne svrhe, saopštio je da njihovi proizvodi ne predstavljaju nikakvu sigurnosnu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama.

– Odluka neće učiniti ništa za zaštitu nacionalne sigurnosti SAD, ali će učiniti mnogo za pogoršanje i poskupljenje za američke male kompanije, lokalne vlasti, škole i pojedinačne potrošače da zaštite sebe, svoje domove, kompanije i imovinu – naveli su iz Hikvisiona.

Ističe se da navedene zabrane nisu retroaktivne te da će se proizvodi navedenih kompanija koji su prethodno bili odobreni za prodaju u SAD i dalje prodavati, ali bi te dozvole u budućnosti mogle biti povučene.

Slične odluke donesene su za vrijeme bivšeg predsjednika Baraka Obame kako bi se kineskim telekomunikacijskim kompanijama ograničio pristup američkom tržištu, a takav se stav nastavio i za vrijeme Donalda Trampa i sadašnjeg američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок