Београд

Састанак Кошарца и Момировића: Могућност организовања састанка БиХ-Србија-Турска

  • Извор: СРНА
  • 18.12.2023. 13:37

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац и министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић разговарали су данас у Београду о могућности организовања трилатералног састанка БиХ-Србије-Турске половином 2024. године у БиХ, а упућен је и позив представницима релевантних институција Србије да учествују и на наредном Јахорина економском форуму.

На састанку је истакнуто да је Србија најважнији спољнотрговински партнер БиХ у оквиру Цефте, те да је неопходно искористити добре политичке односе за даље унапређење билатералне економске сарадње и додатно регионално повезивање, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Разговарано је и о иницијативи Привредне коморе Републике Српске у вези са остваривањем пословне сарадње Рудника жељезне руде "Љубија" из Приједора са жељезаром из Смедерева, с обзиром на потешкоће у раду жељезаре у Зеници, а којој је рудник "Љубија" испоручивао жељезну руду.

Суд БиХ одговорио: Остаје термин суђења 20. децембра!

Суд БиХ одговорио: Остаје термин суђења 20. децембра!

Кошарац је информисао Момировића да Република Српска подржава чланство БиХ у иницијативи "Отворени Балкан", али да, нажалост, у Федерацији БиХ (ФБиХ) не постоји политичка сагласност о томе.

Он је истакао да је у оквиру европских интеграција земаља региона неопходно радити на развоју регионалног тржишта, те на испуњавању стандарда који ће значити унапређење укупног привредног амбијента.

"ЕУ интеграције су дефинисане као важан спољнополитички циљ БиХ и тренутно смо у фази реализације 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. Република Српска подржава реализацију ових приоритета интегрално и у пакету, с фокусом на усвајање закона о Уставном суду БиХ и затварању ОХР-а", навео је Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Он је истакао да је у процесу ЕУ интеграција неопходно уважавати уставно уређење БиХ, принцип договора два ентитета и три конститутивна народа, те механизам координације.

Нинковић: Неприхватљиво да пољопривредницима касне субвенције

Нинковић: Неприхватљиво да пољопривредницима касне субвенције

Кошарац је навео да је ЕУ важан спољнотрговински партнер БиХ, али да је потребно отварати нове могућности за унапређење спољнотрговинске размјене кроз потписивање уговора о слободној трговини са другим регионима у свијету.

С тим у вези, истакао је да је Србија регионални лидер и да њена искуства могу бити драгоцјена за БиХ.

"Уговор о слободној трговини Србије и Кине представља озбиљан замајац у развоју привреде и привлачењу нових инвестиција. Сматрам да би у најбољем интересу привредника из Републике Српске и ФБиХ било да БиХ слиједи позитивне примјере Србије. Због тога је моја политика базично оријентисана на могућност потписивања уговора о слободној трговини са Кином, Евроазијском царинском унијом, Египтом и другим регијама у свијету", поручио је Кошарац.

Бјелица: Исак је очито јутрос прескочио тренинг у теретани, па националне мишиће билда на мени

Бјелица: Исак је очито јутрос прескочио тренинг у теретани, па националне мишиће билда на мени

На састанку је било ријечи и о организацији "Експо 2027", када ће Београд бити домаћин ове престижне међународне манифестације.

Кошарац је честитао Србији на овом успјеху, те нагласио да ће то бити огромна шанса и за представљање привредних потенцијала Републике Српске и ФБиХ.

Састанку су присуствовали предсједници привредних комора Републике Српске Перо Ћорић и ФБиХ Мирсад Јашарспахић, представник Спољнотрговинске коморе БиХ Славиша Ћеранић и директор Агенције за унапређење страних инвестиција Марко Кубатлија.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм