Велика Британија

Стамбена криза у Лондону: Мјесечна кирија и виша од 2.500 долара

  • 21.03.2024. 08:19

Трошкови изнајмљивања станова у Лондону скочили су муњевитом брзином од почетка године и порасли и до 200 фунти мјесечно у фебруару, показују званични подаци у извјештају који наглашава размјере стамбене кризе у престоници.

Ренте су порасле за 10,6 одсто у односу на исти период прошле године, а највећи раст кирија забиљежен је у општини Брент, саопштила је у сриједу Канцеларија за националну статистику (ОНС).

Просјечна кирија је достигла износ од 2.000 фунти (2.539,5 долара) мјесечно у Лондону. 

Бројке показују да се подстанари и даље суочавају са притиском на своје финансије чак и када шира криза трошкова живота почиње да блиједи. То ће вјероватно поткопати већ ограничену подршку конзервативној влади премијера Ришија Сунака међу млађим генерацијама уочи општих избора који се очекују касније ове године.

Криза која погађа станодавце била је посебно акутна у престоници, гдје ограничена понуда задовољава растућу потражњу. Једно раније истраживање објављено почетком недјеље показало је да се популација Лондона опоравила након што је такозвана "трка за простором" натјерала људе да се селе из урбаних подручја током пандемије.

Брент је у фебруару забиљежио повећање закупнина од 20 одсто, док су Ајлингтон, Гринич, Сатон и Вестминстер, међу лондонским општинама, претрјпеле двоцифрена повећања.

"Брент је забиљжено највећи годишњи раст закупа од свих локалних области, а Мелтон најнижи, док су цијене закупа биле највише у Кенсингтону и Челсију, а најниже у Дамфрису и Галовеју", рекао је Мет Кордер, заменик директора ОНС-а за цијене.


Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)