Званични подаци

Статистика из ФБиХ: Намирнице скупље него у Српској

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2024. 10:18

Цијене намирница скупље су у ФБиХ и региону него у Републици Српској, показују подаци завода за статистику ФБиХ као и приватних трговачких ланаца.

Тако нпр. хљеб од брашна тип 500 кошта 3,15 КМ, док је у ФБиХ 3,82 КМ. Кромпир, лук, мрква, купус, шпинат и остало поврће скупље је у ФБиХ него у Српској. Исто важи и за воће, као и за меснате производе.

Са друге стране, брашно Тип 500 у Српској је 1,34 КМ, а у ФБиХ 1,29 КМ.

Када су у питању млијечни производи од јоргурта до млијека све је јефтиније у Српској осим сира качкаваља који је скупљи него у ФБиХ.

Уље и шећер су скупљи у Српској, док су јаја и со скупљи у ФБиХ. Осим што је очигледна разлика у цијенама, постоји и разлика у примањима. Тако је минимална плата у Републици Српској 900 КМ, док је у ФБиХ 619 КМ.

Ако би поредили цијене са земљама ЕУ, тек неколико производа у Српској кошта више него у Хрватској, Италији или Аустрији. Тако су пасуљ, мрква, млијеко, уље и маст скупљи него у Хрватској, а у Аустрији су јефтинији само лимун и сир качкаваљ. Статистика је обухватила у Италију у поређењу са којом је једино у Српској скупље млијеко.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)