Uzima zakon

Suša spržila usjeve u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 08.08.2022. 19:15

Suša u Srpskoj uzima danak. Kukuruz, voće i povrće koji nisu navodnjavanji su sprženi.

Prave kiše koja bi natopila tlo u pojedinim krajeviam nije bilo čak mjescima, tako je i ovdje u Lijevče polju a o razmjerama suše najbolje govore slike sa terena, tačnije iz samih njiva, posebno u onima u kojima nije bilo navodnjavanja. Tamo ćete zateći pukotine, poput ove, u koje može stati ljudska ruka. 

Boro Topolović iz Dušanova kod Gradiške svoje usjeve sa više različitih kultura na 30 hektara uspio je da spasio zahvaljujući sistemima za navodnajvanje.  Lubenicu je, kaže, zalijevao i po sedam sati. Sada već, kaže i bunari polako presušuju. 

 „Radi se sa 30 odsto kapaciteta u zalijevanju. Uglavnom uspijeli smo 70 odsto spasiti. šta ste imali ove godine? Imao sam lubenicu na šest hektara, krompir, kukuruz, bila je pšenica i nju sam morao dva puta zalijevati da napuni zrno i da bude nekog prinosa.“, rekao nam je Boro Topolović.

Usjevi su izgorjeli i u Semberiji. Ostali su netaknuti oni uz kanale koji napajaju sisteme za navodnajvanje. Poljoprivrednici kažu da bi u budućnosti  pomogla elektrifikacija sistema za navodnjavanje. Uz to,  već planiraju da se okrenu proizvodnji žitarica koje bolje podnose sušu. 

„Po meni bolje je hektar navodnjavati, nego deset raditi a ne navodnajvati. toliki su rezultati. Ja radim oko 650 dunuma zemlje, znači, pšenica, kukuruz povrće, maltene sve je pokriveno sistemom“, kazao je Mladen Mitrović iz Donjeg Crnjelova.

 „U gorivu da bi zalili nekih deset hektara treba preko 1.000 maraka. Mislim da će veliki broj poljoprivrednih proizvođača okrenuti se sjetvi pšenice, posebno znate da je srpski član da će podsticaj za sljedeću godinu biti tih 500 maraka i da se budžet povećava“, izjavio je Boško Radić,  predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Sela Semberije“.

Srpski član Predsjedništva najavio je i formiranje posebnog tima koji će se baviti posljedicama suše. U Ministarstvu poljoprivrede krenuli su sa prikupljanjem informacija sa terena. 

„Ali ćemo identifikovati regije  gdje su u stvari najveći problemi i pokuštai da pomognemo i poći ćemo poljoprivrednicima, vidjećemo kakve će to mjere biti“, naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede.

Sistemi za navodnjavanje i osiguranje usjeva jedine su mjere uz koje poljoprivrednici mogu da obezbijede mirnu sezonu. I jednu i drugu mjeru subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede, sisteme za navodnjvanje sa 30 odsto, osiguranje sa čak 50 odsto.

Тагови: