Јефтинији увоз енергената

Турска "сачувала" двије милијарде долара захваљујући руској нафти

  • 18.12.2023. 18:43

Турска и турске компаније уштедјеле су око двије милијарде долара ове године захваљујући повећаном увозу јефтиније руске нафте и нафтних деривата, преноси Ројтерс податке Лондонске берзе (ЛСЕГ) и процене трговаца.

"Ове године Турска је платила од 25 до 150 долара по тони мање за дизел (или од 3,3 до 20 долара по барелу) у поређењу са цијенама сличног квалитета на Медитерану. Нафта је коштала од пет до 20 долара по барелу мање", наводи Ројтерс, истичући да је земља тако успјела да уштеди око двије милијарде долара.

Нови предсједник проглашава ванредно стање у енергетском сектору

Нови предсједник проглашава ванредно стање у енергетском сектору

Како се додаје, Кина и Индија увозе више нафте из Русије него Турска, али близина Анкаре руским лукама значи да штеди више од других купаца кроз јефтинију испоруку.

Напомиње се да је јефтинији увоз енергената помогао Турској да смањи трговински дефицит и смањи притисак на националну валуту.

Увоз руске нафте типа "урал" у Турску у новембру је достигао рекордних 400.000 барела дневно, што је износило 14 одсто укупног обима извоза руске нафте морским путем.

Лавров: Запад не крије да жели прекид ватре само због поновног наоружавања Украјине!

Лавров: Запад не крије да жели прекид ватре само због поновног наоружавања Украјине!

Увоз нафте и нафтних деривата из Русије у периоду јануар-новембар повећан је за 200 одсто.

Према извору агенције, испоруке из Русије Турској ће се повећати у наредним мјесецима због обнављања испоруке нафте "Лукоила" за рафинерију "СТАР" у власништву државне нафтне компаније Републике Азербејџана "СОЦАР" у Турској.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.