Припрема и поскупљења

Нови предсједник проглашава ванредно стање у енергетском сектору

  • 18.12.2023. 18:29

Нови предсједник Аргентине Хавијер Милеи најавио је у понедјељак "хитне мјере" у сектору енергетике.

Рекао је да ће његова влада пооштрити контролу над локалним регулаторима гаса и струје у земљи и настојати да дозволи раст дуго контролисаних цијена, јавља Ројтерс.

Хавијер Милеј нови предсједник Аргентине

Хавијер Милеј нови предсједник Аргентине

Економиста који је дошао на власт обећавајући да ће „моторном тестером“ скресати државну потрошњу, дуго је циљао на субвенције за енергију и транспорт које су прошле године коштале владу око 12 милијарди долара и држе рачуне људи на око 15 одсто реалних трошкова.

Трошкови енергије представљају велики изазов за предсједника, који је преузео дужност овог мјесеца. Он је обећава да ће преокренути дубоки фискални дефицит, али ће повећање рачуна за енергију подстаћи инфлацију која се већ приближава 200 одсто и нанијети штету Аргентинцима са двије петине становника у сиромаштву.

Обећао да ће

Обећао да ће "спалити" Централну банку, па побиједио на изборима

Влада је у уредби навела да су ниске цијене енергије довеле до недостатка инвестиција у гасну и електричну мрежу, додајући да ће настојати да дозволи раст цијена у складу са слободном тржишном конкуренцијом како би „гарантовала континуирано снабдијевање“.

"Уколико се не предузму хитне мјере, лош квалитет описане услуге ће се погоршати на штету корисника“, наводи се у саопштењу.

У уредби се такође наводи да ће влада настојати да интервенише у државном регулатору за електричну енергију ЕНРЕ и надзорном органу за гас ЕНАРГАС од почетка 2024. године, при чему ће владини званичници прегледати рад ентитета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)