Priprema i poskupljenja

Novi predsjednik proglašava vanredno stanje u energetskom sektoru

  • 18.12.2023. 18:29

Novi predsjednik Argentine Havijer Milei najavio je u ponedjeljak "hitne mjere" u sektoru energetike.

Rekao je da će njegova vlada pooštriti kontrolu nad lokalnim regulatorima gasa i struje u zemlji i nastojati da dozvoli rast dugo kontrolisanih cijena, javlja Rojters.

Havijer Milej novi predsjednik Argentine

Havijer Milej novi predsjednik Argentine

Еkonomista koji je došao na vlast obećavajući da će „motornom testerom“ skresati državnu potrošnju, dugo je ciljao na subvencije za energiju i transport koje su prošle godine koštale vladu oko 12 milijardi dolara i drže račune ljudi na oko 15 odsto realnih troškova.

Troškovi energije predstavljaju veliki izazov za predsjednika, koji je preuzeo dužnost ovog mjeseca. On je obećava da će preokrenuti duboki fiskalni deficit, ali će povećanje računa za energiju podstaći inflaciju koja se već približava 200 odsto i nanijeti štetu Argentincima sa dvije petine stanovnika u siromaštvu.

Obećao da će

Obećao da će "spaliti" Centralnu banku, pa pobijedio na izborima

Vlada je u uredbi navela da su niske cijene energije dovele do nedostatka investicija u gasnu i električnu mrežu, dodajući da će nastojati da dozvoli rast cijena u skladu sa slobodnom tržišnom konkurencijom kako bi „garantovala kontinuirano snabdijevanje“.

"Ukoliko se ne preduzmu hitne mjere, loš kvalitet opisane usluge će se pogoršati na štetu korisnika“, navodi se u saopštenju.

U uredbi se takođe navodi da će vlada nastojati da interveniše u državnom regulatoru za električnu energiju ЕNRЕ i nadzornom organu za gas ЕNARGAS od početka 2024. godine, pri čemu će vladini zvaničnici pregledati rad entiteta.

Pratite nas i putem Vibera