Аргентина

Обећао да ће "спалити" Централну банку, па побиједио на изборима

  • 20.11.2023. 08:01

Према прелиминарним резултатима предсједничких избора у Аргентини, кандидат крајње деснице Хавијер Милеи побиједио је у другом изборном кругу.

Прелиминарни резултати, на основу скоро 90 одсто пребројаних гласова, показују да је Милеи освојио скоро 56 одсто гласова, док је његов противкандидат, доскорашњи министар економије Серђо Маса освојио 44 одсто гласова, преноси ТАСС.

Милеи је у говору пред присталицама у Буенос Ајресу поручио да од "данас почиње реконструкција Аргентине".

"Isus nije plaćao porez, papa je komunista": Ko je kontroverzni potencijalni predsjednik Argentine?

"Аргентина је у критичној ситуацији. Земљи су потребне радикалне промјене. Нема мјеста постепености, неодлучности, нити за половичне мјере. Данас почиње крај пропадања Аргентине. Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка", поручио је Милеи који је током кампање обећавао да ће угасити Централну банке Аргентине.

Према његовим ријечима, Аргентина ће са њим ићи "путем слободе" како би "поново постала свјетска сила". 

"Онима који нас посматрају желим да кажем да ће Аргентина поново заузети мјесто у свијету које није требало да изгуби. Посвећени смо демократији, слободној трговини и миру. Радићемо раме уз раме са свим земљама слободног свијета", истакао је.

Новоизабраном предсједнику Аргентине побједу је честитао актуелни аргентински предсједник Алберто Фернандес. Бивши амерички предсједник Доналд Трамп честитао је Милеу, рекавши да ће он "учинити Аргентину поново великом".

Rekao da će

Rekao da će "spaliti" Centralnu banku: Ko je čovjek koji bi mogao doći na čelo Argentine?

У недјељу је у Аргентини одржан други круг предсједничких избора. Изборна комисија саопштила је да је излазност била 76 одсто.

У првом кругу Маса је освојио 36,7 одсто гласова, а Милеи 30 одсто гласова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: