Havijer Milei

"Isus nije plaćao porez, papa je komunista": Ko je kontroverzni potencijalni predsjednik Argentine?

  • 28.08.2023. 12:50

U jednom uglu ringa stoji Havijer Milei, pedesetdvogodišnji samozvani bivši trener tantričkog seksa, autsajder anarho-kapitalista i favorit na predstojećim predsjedničkim izborima u Argentini.

U drugom, njegov sunarodnik, osamdesetšestogodišnji papa Francisko, svjetski šampion za siromašne, kojeg je potencijalni predsjednik Argentine više puta ismijavao kao "je***og komunistu" i "predstavnika zla na Zemlji" zbog promovisanja doktrine "socijalne pravde" za pomoć ugroženima.

Milei, koji je do 2020. godine bio politički anonimus, obećao je da će voditi "kulturnu bitku" za transformaciju Argentine u slobodarski raj gdje kapitalistička efikasnost zamenjuje socijalnu pomoć, porezi su svedeni na minimum, a pojedincima bez novca je dozvoljeno da prodaju svoje tjelesne organe na otvorenom tržištu, piše "Gardijan", a prenosi RT Balkan.

Papa Francusko je iz Rima izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog porasta takve politike u njegovoj domovini. "Ekstremna desnica se uvijek rekonstruiše, to je trijumf sebičnosti nad komunitarizmom", rekao je on u televizijskom intervjuu u martu na pitanje o predstojećim izborima u Argentini.

Rekao da će

Rekao da će "spaliti" Centralnu banku: Ko je čovjek koji bi mogao doći na čelo Argentine?

U izjavi za koju se vjeruje se da odnosi na Mileija, papa je dodao i da se "užasava spasilaca nacije bez iskustva sa političkim partijama". U Mileijevoj partiji Sloboda napreduje, papina doktrina socijalne pravde je sinonim za krađu zato što se oslanja na poreske prihode.

"Isus nije plaćao porez", tvitovao je Milei jednom prilikom, označivši papin zvanični nalog.

U pobjedničkom govoru koji je poslije otvorenih predizbora u Argentini 13. avgusta, razbarušeni Milei je obećao ukidanje državne pomoći jer je "zasnovane na onoj grozoti koja kaže da se tamo gdje postoji potreba rađa pravo, a čiji je najupečatljiviji izraz užas koja zovemo socijalna pravda".

Milei je Franciska i ranije napadao u svojim toksičnim tvitovima, nazivajući ga "komunističkim go***m" i "gov**rom", optužujući ga da "propoveda komunizam".

Huan Grabois, progresivni peronista blizak papi koji je izgubio kandidaturu svoje partije od aktuelnog ministra ekonomije Serhija Mase, Mileija je nazvao "lažnim prorokom", ali njegov uspon pripisuje strašnoj ekonomskoj krizi u Argentini.

Argentina obustavila izvoz govedine

Argentina obustavila izvoz govedine

"Sa inflacijom od preko 115 odsto i padom kupovne moći nestalnih radnika od 25 odsto u posljednjih sedam godina, birači bi morali da posjeduju nemoguću 'političku zrelost' ukoliko bi ponovo glasali za one koji su ih toliko puta izneverili", rekao je on za "Obzerver".

Glasači, koji su razočarani kako desničarskom strankom Zajedno za promene, koja je bila na vlasti do 2019. godine, tako i aktuelnim peronistima, u velikoj mjeri se okreću ka autsajderu Mileiju.

"Humana" nije termin koji bi se mogao primijeniti na Mileijevu ekonomsku politiku. Osim što se zalaže za legalizaciju prodaje tjelesnih organa, njegov plan uključuje i "dizanje u vazduh" Centralne banke, kao i ukidanje argentinskog sistema besplatnog obrazovanja i besplatnih javnih zdravstvenih usluga.

Milei se takođe ne libi da uđe u okršaj sa "vouk ideologijom". On se zalaže za ponovno uvođenje zabrane abortusa, koji je legalizovan 2020. godine, ukidanje Ministarstva za žene, rod i različitost, kao i Ministarstva nauke – pošto smatra da su "klimatske promjene socijalistička laž" – zdravstva, školstva, rada i javnih radova, a legalizovaće i prodaju vatrenog oružja.

Samo dvije države imaju višu inflaciju od Argentine

Samo dvije države imaju višu inflaciju od Argentine

Uprkos svojim nekonvencionalnim stavovima, Milei sada važi za neprikosnovenog favorita na predstojećim izborima, pogotovo među mladim siromašnim muškarcima. On je ranije ovog mjeseca osvojio 30 odsto glasova na otvorenim predizborima, naspram 28 odsto koliko je imala Patricija Bulrih iz Zajedno za promjene i 27 odsto peronističkog kandidata Mase.

Dugogodišnji saradnik argentinskog milijardera Eduarda Eurnekiana, Milei je prije pet godina postao televizijska zvijezda kao ekonomista divlje kose i tantrički seks trener koji se u programu uživo hvalio svojom seksualnom izdržljivošću i za trojke, nakon čega je postao popularan širom zemlje.

Ovi televizijski ispadi naveli su mnoge da se pitaju da li bi Milei mogao da "poludi" pod stresom koji donosi predsjednička funkcija.

"Šta se dešava ako nestabilnom zemljom vlada nestabilan lider?", pita se novinar Huan Gonzalez, autor Mileijeve biografije pod nazivom "El Loko" (Ludak) objavljene prošlog mjeseca. "Zabrinut sam da će on zapravo pokušati da progura svoje nepraktične ekonomske teorije koje dalje razaraju ekonomiju i izazivaju nasilne društvene nemire".

Putin čestitao novim članicama BRIKS-a: Naš uticaj se širi

Putin čestitao novim članicama BRIKS-a: Naš uticaj se širi

Milei je svjestan mogućnosti izbijanja nasilnih uličnih protesta. "Oteraću vođe onih koji budu bacali kamenje u zatvor, a ako opkole Kasa Rosadu (predsjedničku palatu) moraće da me iznesu mrtvog", rekao je nedavno.

On je najavio i planove za uključivanje vojske u borbu protiv "novih prijetnji", poput narko bandi, trgovaca ljudima i mogućih unutrašnjih sukoba.

Papa nije rekao da li ga Milejeve bombastične izjave nerviraju. "Znam da govore stvari o meni, ali ja to ignorišem zbog svog mentalnog zdravlja", rekao je on u televizijskom intervjuu. "Moliću se za njih."

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм