Tržište

U čipsu sa Kosova pronađena kancerogena hemikalija

  • Извор: Агенције
  • 11.09.2023. 11:08

Drugog juna ove godine, brzi sistem Evropske unije upozorio je Agenciju za hranu i veterinu o visokom nivou kancerogene hemikalije akrilamida u proizvodu proizvedenom na Kosovu.

Proizvod je bio Vipa čips.

Pošiljka je sa Kosova poslata na italijansko tržište, ali su tokom tranzitne rute u Sloveniji uzeti neki uzorci za analizu.

Rezultati su pokazali da je količina akrilamida tri puta veća od dozvoljene. Dakle, smatraju ga opasnim za potrošnju.

"Izvozimo u mnoge zemlje Evrope, ali smo u ovom trenutku dobili informaciju od našeg distributera u Italiji da je nakon analize jedan naš proizvod izašao sa većim vrijednostima nego što je dozvoljeno kod akrilamida", rekao je menadžer kvaliteta u firmi "Pestova“, Agran Haljimi.


Policija zaustavila pijanu djevojku, ona pozvala oca policajca - VIDEO

Policija zaustavila pijanu djevojku, ona pozvala oca policajca - VIDEO

Akrilamidi su hemikalije koje nastaju kada se određeni prehrambeni proizvodi peku na visokim temperaturama.

Njegova količina iznad dozvoljenog nivoa podstiče razvoj kancera kod ljudi.

Dokazano je da je štetan za ljudski nervni sistem i reproduktivne organe, posebno kod muškaraca. Ali, to jest, postoje i druge štete koje može učiniti.

Za to ih je italijanska vlast, na osnovu rezultata slovenačkih vlasti, obje zemlje koje su dio Evropske unije, povukla sa tržišta i uništila.

"Po dobijanju informacija od Evropske unije, jer je sistem Evropske unije za sve zemlje Evropske unije, identifikovala ga je Slovenija, a onda proizvod, koji je bio iz rane serije, taj proizvod se nije vratio na Kosovo, već je identifikovan i uništen", rekao je glavni sanitarni inspektor Ibrahim Teršnjaku.


Medvedev: Americi bi se mogao dogoditi novi 11. septembar, ali s nuklearnom komponentom

Medvedev: Americi bi se mogao dogoditi novi 11. septembar, ali s nuklearnom komponentom

Glavni sanitarni inspektor ne zna kolika je količina domaće proizvodnje koju su uništile italijanske vlasti. Iz kompanije "Pestova“ se navodi da je količina oko 200 pakovanja od 9 kesa čipsa, što ukupno iznosi 1.800 kesa čipsa, piše "Kossev".

"Količina koja je otišla u Italiju, ako ne griješim, bila je negdje oko 200 paketa, a sa italijanskog tržišta su odmah povučeni i na osnovu propisa italijanske države, takav proizvod je uništen", rekao je menadžer kvaliteta u kompaniji "Pestova“, Agran Haljimi.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.