Бањалука

УИО обвезницима: Избјегните санкције, региструјте се за нови начин предаје ПДВ-а

  • Извор: СРНА
  • 02.12.2023. 14:19

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ позвала је обвезнике да се што прије региструју за нови начин предаје ПДВ-а пријаве који ће почети да се примјењује почетком наредне године и тако избјегну санкције.

"Како би обвезници индиректних пореза користили електронске услуге УИО уз употребу квалификованог електронског потписа, као што је подношење ПДВ пријава овјерених на нови начин, неопходно је да сваки обвезник прво закључи уговор о кориштењу информационог система за електронско пословање са Управом за индиректно опорезивање", саопштено је из УИО.

Из Управе наводе да се само 12,35 одсто од укупно 53.775 обвезника у БиХ до сада регистровало у Управи заступника.

Овјерен и потписан уговор о кориштењу информационог система за електронско пословање са УИО обвезник подноси надлежном припадајућем регионалном центру УИО у Бањалуци, Сарајеву, Мостару и Тузли.


Каран: Хелез својим изјавама прави вишеструку штету

Каран: Хелез својим изјавама прави вишеструку штету

Сваки порески обвезник мора извршити пријаву заступника - физичког лица које ће у име обвезника обављати електронско пословање са УИО, подносити ПДВ пријаве кориштењем квалификоване електронске потврде.

"Заступник може бити особа запослена код пореског обвезника или књиговођа који припрема ПДВ пријаве за већи број пореских обвезника. У сваком случају, заступник је физичко лице које мора имати квалификовану електронску потврду, а то може добити код УИО", додаје се у саопштењу.

УИО је сертификовано тијело за издавање квалификованих електронских потврда и као овјерилац Управа издаје квалификоване електронске потврде физичким лицима и физичким лицима запосленим код пореских обвезника.

Захтјеви за издавање квалификованих електронских потврда такође се подносе надлежном регионалном центру УИО.


Прелазио улицу и срушио се - преко њега прешао ауто

Прелазио улицу и срушио се - преко њега прешао ауто

Обавеза подношења ПДВ пријава употребом квалификоване електронске потврде за све ПДВ обвезнике наступа од пореског периода, односно јануар 2024. године и зато сви ПДВ обвезници морају предузети неопходне кораке како би били у могућности да у предвиђеном року испуне обавезе, напомињу у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.