Berlin

Vapaj njemačkih poslodavaca: Naš penzioni sistem je pred krahom

  • Izvor: Index.hr
  • 01.11.2022.16:42

Njemačkoj je potrebna velika društvena reforma, poput one koja se dogodila nakon ponovnog ujedinjenja, rekao je predsjednik Saveza njemačkih udružemnja poslodavaca (BDA), Rainer Dulger za nedjeljno izdanje "Bilda".

"Način na koji naši sistemi socijalne sigurnosti funkcionišu danas neće moći funkcionisati u sljedećih pet godina. Troškovi će eksplodirati", rekao je Dulger.

Posebno je hitna reorganizacija penzionog sistema jer je njegovo finansiranje na ivici kolapsa, tvrdi šef udruženja poslodavaca.

Konkretno, Dulger predlaže novo povećanje starosne granice za odlazak u mirovinu.

"Ne smije se dogoditi da povećanje očekivanog životnog vijeka dovodi do duljeg korištenja penzije", kaže.

Opasnost Dulger vidi i u uvođenju univerzalnog dohotka.

"To bi moglo uvesti podjele u našem društvu", rekao je.

"Ne može se dogoditi da ljudi koji ujutro idu na posao imaju samo malo više novca od nekoga ko to ne radi", kaže Dugler.

Prema dosadašnjim planovima vladajuće koalicije, temeljni dohodak će 1. januara 2023. zamijeniti sadašnji sistem Hartz IV, kako se od vremena vlade Gerharda Šredera naziva socijalna pomoć.

Hartz IV će od Nove godine biti preimenovan u novac za građane.

Ta pomoć će biti za oko 50 evra veća od prethodnih mjesečnih isplata. To znači da će, na primjer, samac koji je do sada dobijao 449 evra imati pravo na oko 500 evra pomoći. U obračunu bi se trebala uzimati u obzir očekivana inflacija.

Ali, planirani početak mogao bi se odgoditi jer je i CDU kritikovao prijedlog.

Kako izvještava "Tagesspiegel", CDU želi blokirati zakon, koji zahtijeva odobrenje, ako vladajuća koalicija ne učini dalekosežne ustupke.

"CDU na to neće moći pristati", rekao je novinama generalni sekretar CDU-a Mario Czaja.

"Pretpostavljam da ćemo o tome morati još razgovarati", rekao je on, prenosi "Index".

Tagovi: