На данашњој сједници

Влада Српске утврдила Приједлог ребаланса буџета

  • 26.10.2023. 17:01

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог ребаланса овогодишњег буџета Српске чији је оквир 5,523 милијарде КМ и већи је за 140 милиона КМ или за 2,6 одсто него планирани буџет.

Разлог за доношење ребаланса произилази из чињенице да је процјена извршења буџетских прихода и прилива за 2023. годину већа од укупног износа планираног буџетом Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У структури прихода планираних овогодишњим буџетом, дошло је до значајнијих одступања код појединих врста прихода.

У Приједлогу ребаланса наведено је да ће приходи по основу доприноса и пореза бити остварени у знатно већем износу од онога који је планиран буџетом за 2023. годину.

Порески приходи износе 3,8 милијарди КМ, што је више за 44,6 милиона КМ или 1,2 одсто него што је планирано овогодишњим буџетом.

Ускоро нови меморандум о сарадњи Српске и Србије за јаче везе са дијаспором

Ускоро нови меморандум о сарадњи Српске и Србије за јаче везе са дијаспором

Приходи од пореза на доходак планирани су у износу од 266,2 милиона КМ, што представља увећање прихода по овом основу за 39,8 милиона КМ или 17,6 одсто у односу на средства планирана буџетом за 2023. годину.

На поменути раст највећим дијелом утицала је већа уплата по годишњим пријавама, затим раст најниже плате са 650 КМ на 700 КМ од јануара, раст броја запослених, као и раст плата у јавном и приватном сектору.

Приходи од индиректних пореза биће остварени у знатно мањем износу од износа планираног буџетом за 2023. годину.

Од пројектованих укупних прихода од индиректних пореза, Приједлогом ребаланса планирано је 1,857 милијарди КМ са ино дугом од 410,9 милиона КМ, што представља умањење за 50 милиона КМ или 2,6 одсто у односу на средства планирана буџетом за ову годину.

Приходи по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у Приједлогу ребаланса износе 1,3 милијарде КМ, што представља увећање од 59,3 милиона КМ или 4,6 одсто у односу на овогодишњи буџет Републике Српске.

Дознаке на име социјалне заштите које исплаћују институције обавезног социјалног осигурања у Приједлогу ребаланса износе 1,614 милијарди КМ, што је више за 4,5 одсто у односу на буџет за 2023. годину.

Дознаке на име социјалне заштите које се исплаћују из Буџета увећане су за два одсто и износе 376,1 милион КМ.

У оквиру ове групе расхода, планирано је увећање дознака за борачки додатак у износу од 20 милиона КМ, у складу са измјеном уредбе о борачком додатку којом је омогућено да сви категорисани борци могу остварити право на мјесечни борачки додатак.

У оквиру ове групе расхода планирана су средства за пружање финансијске помоћи незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској, у износу од 57 милиона КМ.

Финансирање планирано у Приједлогу ребаланса износи 1,260 милијарди КМ, што је за 49,7 милиона КМ више у односу на буџет за 2023. годину.

Примици од дугорочног задуживања су нижи за 0,3 милиона КМ и ребалансом износе 1,079 милијарди КМ, док су примици од краткорочног задуживања виши за 52 милиона КМ.

Амиџић именован за гувернера БиХ у Свјетској банци

Амиџић именован за гувернера БиХ у Свјетској банци

Планирано је да на крају 2023. године краткорочни дуг износи 81,8 милиона КМ.

Издаци за отплату дугова у Приједлогу ребаланса буџета износе 988,3 милиона КМ.

Буџетски дефицит који је у усвојеном буџету Републике Српске за 2023. годину планиран у износу од 261,2 милиона КМ, Приједлогом ребаланса је мањи и износи 255,4 милиона КМ.

Планирани буџетски дефицит биће покривен нето финансирањем, односно разликом између планираних примитака од финансијске имовине, задуживања и осталих примитака и издатака за финансијску имовину, издатака за отплату дуга и осталих издатака.

Уз Приједлог ребаланса буџета, Влада Републике Српске на данашњој сједници је усвојила и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске, који прописује начин извршења.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!