Tržište stabilno, ali nije svjetsko

Zašto cijene goriva i dalje rastu?

  • Извор: АТВ
  • 03.09.2022. 19:21

Cijene goriva i dalje divljaju. Dizel ja na većini pumpi premašio tri marke i 30 pf. Dok cijena dizela raste, benzin je u blagom padu, pa vozači po litri izdvajaju manje od tri marke. Cijene variraju i od pumpe do pumpe, ali su uglavnom približne. Koliko god da košta, sipati se mora, kažu vozači.

- Ne očekujem pojeftinjenje, mislim da će gorivi ići samo još nažalost. I što me ne raduje naravno kao ni sve ostale sugrađane

- Potreba je potreba, a kad se mora onda ništa nije nenormalno. -Šta točite dizel, benzin? -I jedno i drugo. Pošto ima supruga svoje auto benzin, moj je dizelaš.. dizelaš nekako se podnese lakše, kažu građani.

Kako će se kretati cijene, nedavno su upozorili i u Privrednoj komori Republike Srpske. Naše tržište je, kažu stabilno, ali nije svjetsko.

"Vlada Republike Srpske je donijela odluku prošle godine o ograničenju cijena naftnih derivata, 25 pf u maloprodaji, 6 u veleprodaji. To je aktuelno, to je aktuelno i u Federaciji. Tako da nema nekontrolisanih cijena, odnosno nemamo situacija da distributeri zadržavaju cijene u skladu sa ulaznim cijenama. One se koriguju na pumpama", kaže predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić.

Da barem malo ublaže vrtoglave cifre, nedavno su pokušali srpski delagti u Domu naroda PS BiH. Usvojen je amandman SNSD-ove Dušanke Majkić o privremenom ukidanju akciza na gorivo. Ipak, sve komplikuju BH procedure. 

"Sada bi sekretari Predstavničkog i Doma naroda trebalo bi da sazovu sjednicu zajedničke komisije za usaglašavanje i nakon toga kada se komisija sastane, donese odluku o tome šta od toga prihvata šta ne, to moraju ponovo potvrditi domovi", kaže delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH Dušanka Majkić.

Ako sve prođe, cijene goriva, prema procjenama, biće niže za oko 40 pfeninga. Da li će cijene biti još niže, diktiraju cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. 

To što vozače skoro svakodnevno na benzinskim pumpama  iznenade nove cijene goriva, mnogo je šira priča. I dok druge zemlje pronalaze bilo kakva rješenja, u BiH ni oko toga nema dogovora. Ako ne već na cijene, barem na to smo navikli.

Тагови: