Kovanica od dva evra

Zašto su kovanice tako važne: Jedan novčić vrijedi 4.000 evra, da li ga imate

  • Izvor: Srpskainfo.com
  • 13.11.2022.08:56

Kovanica od dva evra navodno se trguje na Ibeju za skoro 150.000 evra.

Kako navodi Heute, rijetki novčići se uvijek nude na Ibeju (eBay), a jedan muškarac želi da se “otarasi novčića od 2 evra za 149.500 evra”.

U pitanju je kovanica sa amblemom belgijskog kralja Alberta II koja ima grešku u utiskivanju.

Navodi su provjereni, ali trenutno na sajtu se pronalazi samo onaj novčić sa likom belgijskog kralja koji se cijeni 500 evra.

Ali, šta kovanice čini tako specijalnim i kako da prepoznate njihovu vrijednost?

Male države

Kako se navodi na sajtu Cip, kolekcionari plaćaju posebno veliku sumu novca za tri vrste kovanica od dva evra, uključujući prije svega kovanice koje dolaze iz mini-država.

U pitanju su: Andora, Monako, San Marino i Vatikan. Ovi novčići su proizvedeni u manjoj količini, pa su tako vrijedniji od, na primjer, njemačkih novčića.

U većini slučajeva, specijalna izdanja kovanica evra su u redovnom opticaju, ali često u veoma malim brojevima navodi austrijski sajt.

To ih čini veoma popularnim među kolekcionarima.

Navodno najskuplji specijalni novčić je iz 2007. godine, povodom 25-godišnjice od smrti bivše princeze od Monaka Grejs Patriše, poznatije kao Grejs Keli.

Ukupno postoji samo 20.001 primjeraka, a vrijednost kovanice je, kako se navodi, oko 3.000 evra. Ako sada odete na Ibej, vidjećete da se ta cijena kreće i više.

Isto tako, kada ukucate na internetu “koja je vrijednost novčića sa likom Grejs Keli”, izlazi vam suma od 4.495 evra.

Greške

Greške takođe čine novčiće vrijednim. Oni mogu biti uzrokovani netačnostima na mjestu utiskivanja, na primjer greškama u materijalu ili prilikom štancanja, navodi Ankaeufer, prenosi Telegraf.

Najčešće greške u otisku su: netačan format, netačan natpis, netačna ivica ili takozvana “pržena jaja”, gdje je unutrašnja strana viša od spoljne ivice.

Ovakve greške se navodno prodaju na aukcijama za nekoliko hiljada evra.


Tagovi: