Poljoprivreda

Zemljište za jesenju sjetvu spremno

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2021. 19:45

Na tri hektara pšenica, na jednom ječam. Toliko će Slavko Švraka da posije na parceli u Omarskoj. S berbom kukuruza je završio. Zemljište za jesenju sjetvu je spremno. Za radove je vrijeme povoljno, ali cijene repromaterijala nisu.

“S obzirom da protiv ratarstva je krenula i ova godina i sezona sama u smislu cijene repromaterijala, s obzirom da je tržište pogotovo ove godine ne znam kako ćemo sve to da iznesemo”, rekao je Slavko Švraka, poljoprivredni proizvođač

Rastu cijena se ne nazire kraj, ali sijati se mora. Bez hrane se ne može.

“Hrana je neophodna, sve ostalo možemo , što kaže čovjek ne moramo imati svaki dan novu košulju ali hljeba mora biti”; priča Švraka.

U pomoć će priskočiti resorno ministarstvo i lokalna zajednica. Podsticaji Ministarstva za pšenicu su 300 KM po hektaru zasijane površine, za soju i uljarice 200 KM. Važno je sačuvati račune. 

“S obzirom da su i fiskalni račun i faktura dokaz kojim oni nakon objavljivanja pravilnika o podsticajima u februaru mjesecu apliciraju prema Ministarstvu poljoprivrede za ostvarivanje prava na ove podsticaje”, rekao je Mirko Jokić iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

U Prijedoru se godišnje posije oko 900 hektara pšenice i 300 hektara ječma. Vrijeme je, trenutno, pogodno za sjetvu, ali cijene nisu. 

“Sjemenski materijal i đubrivo su u odnosu na prethodnu godinu poskupjeli nekih čak do 50 posto. Ove godine će sjetva biti jako skupa i s druge strane, gotovo proizvod, pšenica je imala veću cijenu prošle godine tako da mi procjenjujemo da će ove godine biti približno iste površine zasijane u odnosu na raniej godine”, kazao je Danijel Egić, v.d. načelnika odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj

U Republici Srpskoj sjetva ozimih usjeva planirana je na 67.500 hektara, od čega će pšenica zauzimati 43.000 hektara.


Тагови: