Sramotno ponašanje gradonačelnika

Afrička kuga se širi, a iz Bijeljine se još čeka odluka za postavljanje dezinfekcionih punktova

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2023. 14:48

U Ugljeviku su danas na tri lokacije postavljeni punktovi za dezinfekciju kako bi se spriječilo širenje afričke kuge svinja, dok Bijeljina ponovo kasni i još se čeka odluka lokalnog kriznog centra da bi Republička uprava civilne zaštite mogla da uspostavi 12 punktova u ugroženom području.

V.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović kaže za ATV da iz Bijeljine nema takve odluke, te da je ponašanje tamošnjeg gradonačelnika neprihvatljivo.

"Petrović je tražio asistenciju, za dezinfekciju. Da bi se ona obavljala, ja moram imati odluku o tome gdje se postavljaju punkotovi i dezo-barijere. Grad Bijeljina nema takvu odluku, gdje treba postavljati dezo-barijere i gdje trebaju biti punktovi. Da bi punktovi bili uspostavljeni, a to su mjesta gdje budu vatrogasci, policija, pripadnici RUCZ, nama je potrebna odluka gradonačelnika ili Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina. Takva odluka u ovom trenutku ne postoji. Juče i danas smo tražili sastanak sa gradonačelnikom, a dobili smo odgovor da će nam tek u utorak javiti kada se može taj sastanak održati. Evo recimo u Ugljeviku, preduzeli smo sve preventivne mjere, uspostavljeni su punktovi, a sve u cilju kako ne bi došlo do prelaska i širenje kuge od Bijeljine do Ugljevika. Ja sam dužan, da od PU Bijeljina tražim da postavljam punktove, to je po zakonu. Pripadnici Specijalizovane jedinice za dezinfekciju Republičke uprave civilne zaštite Srpske u saradnji sa opštinom Ugljevik, Policijskom upravom Bijeljina, Policijskom stanicom Ugljevik, Civilnom zaštitom i Vatrogasno-spasilačkom jedinicom takođe iz Ugljevika, uspostavili su tri punkta za dezinfekciju vozila i vrše preventivnu dezinfekciju svih parkinga i vozila na tom području. To u Bijeljini nije moguće. Gradonačelnik Bijeljine jednostavno neće to da uradi. Virus je takav da se širi, a naš cilj je da to spriječimo, međutim, zbog nemogućnosti i bez saradnje sa Petrovićem, mi smo u nemogućnosti da to uradimo. Sinoć smo locirali sve dezo-barijere, sproveli plan, unijeli ih u sistem, ali nemamo punktove gdje bi se vršila dezinfekcija vozila u saobraćaju, kako bi se spriječilo širenje afričke kuge svinja. Vjerovatno ću u utorak doći u Bijeljinu kao načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije i na mnogo drugačiji način ćemo razgovarati", kazao je Novitović.

Ugljevik: Uspostavljena tri punkta za dezinfekciju vozila

Ugljevik: Uspostavljena tri punkta za dezinfekciju vozila

Direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" Dragan Knežević kaže da pisanu odluku iz Bijeljine još nisu dobili, te da je sve ovo gubljenje vremena, dok se virus širi.

"Nema te odluke od strane gradonačelnika, kako bi RUCZ postavila punktove. To je recimo nešto što je urađeno u Ugljeviku, kao granična opština sa Bijeljinom. U Ugljeviku je već posao završen. Pisanu odluku iz Bijeljine još nismo dobili, čekamo i gubimo vrijeme, a virus se širi", istakao je Knežević, te dodao da bi u Bijeljini trebalo biti uspostavljeno 12 punktova za dezinfekciju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije Savo Bakajlić kaže za ATV da je ponašanje gradskih vlasti u Bijeljini katastofalno, te da ne zna zbog čega se čeka na reakciju ovoliko.

"U Ugljeviku i Loparam je to riješeno, ne zna šta čeka Bijeljina, šta čekaju nadležni. Mi poljoprivrednici smo ove godine u velikoj katastrofi, kuga će nam pobiti stoku. Sutra ću tražiti da Vlada proglasi stanje elementarne nepogode. Ovdje u Semberiji su postali bahati. Afrička kuga svinja je virusna infekcija, ne znamo dovoljno o njoj. Bijeljina je katastrofalno pristupila svemu ovome. Treba sanirati posljedice, a o uzrocima ćemo se poslije. Treba sanirati, što se sanirati može", istakao je Bakajlić.

Пратите нас и путем Вибера