Sastanak sa načelnikom

Dodik u Višegradu: U narednim mjesecima pregovori o eksproprijaciji za auto-put

  • Извор: СРНА
  • 28.06.2023. 16:48

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Višegradu da bi trebalo da se u narednim mjesecima pregovara o eksproprijaciji i bude postignut dogovor sa izvođačima o auto-putu koji će biti povezan na auto-put iz Srbije, prema Istočnom Sarajevu.

"Mi vodimo razgovore da u narednim mjesecima dođe do pregovora o eksproprijaciji i dogovora sa izvođačima. Trasa je utvrđena i to Višegrad stavlja u jednu poziciju, veoma dobru komunikaciono", izjavio je Dodik novinarima nakon razgovora sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem.

Dodik je rekao da se prave studije da se iznad Višegrada u dodirnoj tački sa tim auto-putem koji ide prema Istočnom Sarajevu gradi auto-put prema Rudom, Foči i dalje do Trebinja.

"To je trasa koju ćemo razviti i pokušati da gradimo u narednim godinama, a sve ostale trase auto-puteva gotovo su ugovorene u Republici Srpskoj i čim bude prostor mi ćemo dogovarati izgradnju tog dijela auto-puta prema Foči", naglasio je je Dodik.

Dodik: Neće uspjeti Marfijevi pokušaji zastrašivanja

Dodik: Neće uspjeti Marfijevi pokušaji zastrašivanja

Dodik je rekao da Andrićgrad treba da bude završen onako kako je to njegov idejni tvorac Emir Kusturica koncipirao i da se dovede na nivo upotrebne vrijednosti, umjetničke i kulturološke.

"Izgradnja Andrićgrada je bila veliki dar ovoj opštini i ovo je omogućilo i skrenulo pažnju na Višegrad i dolazak značajnog broja ljudi koji se zadržavaju ili dolaze ovdje zbog Andrićgrada ili Višegrada i to treba da poboljšamo", istakao je Dodik.

On je naveo da institucija Skupština opštine Višegrad funkcioniše i da odbornici rade sa značajnom podrškom načelniku i njegovom timu, što govori da nema zastoja koji su bili u prošlosti.

Dodik je naglasio da je vodovodna i kanalizaciona mreža zastarjela i da traži obnovu.

Dodik posthumno odlikovao 60 boraca Vojske Republike Srpske

Dodik posthumno odlikovao 60 boraca Vojske Republike Srpske

On je rekao da će u ovoj godini biti izrađen projekat, koji košta milion KM, za šta su obezbijeđena sredstva, a da u idućoj godini očekuje da će načelnik izdati sve neophodne dozvole za početak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže sa prečistačem koji Višegradu kao turističkom mjestu znači početak svega.

"To je investicija koja će biti oko 20 miliona KM, ali ćemo zajedničkim naporima opštine, preduzeća `Hidroelektrane na Drine` ući u taj opsežni projekat i to kao bazu završiti, a onda ići u rekonstrukciju ulica, puteva. Dogovorili smo se da dio puta prema Višegradskoj banji završimo iduće godine, a do tada da pripremimo projekte i dozvole, a Direkcija za puteve će preuzeti obavezu da to završi u optimalnom roku", zaključio je Dodik.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević najavio je rekonstrukciju kompletne vodovodne i kanalizacione mreže u narednom periodu, koju će opština realizovati u saradnji sa preduzećem "Hidroelektrane na Drini", ističući da se već ove godine kreće u projektovanje i narednih godina u izvođenje.

Dodik: Zakon će imati snagu, spremnost za dogovor odlučiće sudbinu BiH

Dodik: Zakon će imati snagu, spremnost za dogovor odlučiće sudbinu BiH

Đurević je nakon sastanka sa Dodikom rekao da je dobro za sve građane da postoji rekonstruisana vodovodna i kanalizaciona mreža sa kolektorom, prečistačem za kanalizaciju.

"Razgovarali smo i o poplavama koje su zadesile našu opštinu i dobili smo obećanje da ćemo sanirati sve štete uz pomoć Vlade Republike Srpske. Razgovarali smo i o dovođenju tople vode u Andrićgrad i to je ono što nas očekuje u narednom periodu", istakao je Đurević.

On je napomenuo da je u planu da krene gasifikacija opštine, što je izuzetan projekat koji će narednih godina biti realizovan na području Višegrada.

Djeca sa Kosmeta dočekana u Višegradu

Djeca sa Kosmeta dočekana u Višegradu

Sastanku u opštini Višegrad prisustvovali su idejni tvorac Andrićgrada i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu Nedeljko Elek, direktor preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Nedeljko Perišić, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i odbornik Skupštine opštine Višegrad Darko Andrić.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм