Позвани да поднесу оставке

Два члана ГИК Бијељина против поштовања Закључка Владе Српске

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2024. 11:34

Градска изборна комисија Бијељина јуче је одржала сједницу поводом Закључка Владе Републике Српске да сви чланови органа за спровођење избора поднесу оставке на дужност, на којој су сви чланови упознати са Закључком и од седам чланова два су била против поштовања Закључка.

Три члана би поступала у складу са одлуком већине чланова ГИK-а, а два члана су била за поштовање наведеног Закључка Владе Републике Српске.

Поводом наведеног предсједница ГИK-а Бијељина Дијана Савић Божић је заказала састанак са предсједником Скупштине Града Бијељина, који има мандат предложити поступак разрјешавања чланова  и коме ће оставити на одлуку поступање по Закључку Владе Републике Српске.

„Оно што сматрам битним истаћи јесте чињеница да су законским и подзаконским актима јасно прописане процедуре за именовање и разрјешавање чланова Изборне комисије основне изборне јединице у Босни и Херцеговини, односно да члановима почиње и престаје тећи мандат тек са одлуком/сагласношћу Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, а не са одлуком Скупштине Града, исто тако је јасно прописан поступак подношења оставке, као и чињеница да се у изборном периоду, чак и у случајевима престанка мандата чланова Изборне комисије, исти продужава до окончања изборног циклуса“, рекла је Савић Божић.

Бјелица-Прутина: Не може бити захтијевања оставке од стране владе било којег ентитета

Бјелица-Прутина: Не може бити захтијевања оставке од стране владе било којег ентитета

Како додаје, најбитније од свега претходно реченог јесте да Градска изборна комисија Бијељина, чак и у случају да наведени Закључак Владе Републике Српске није донијет, не би ни могла провести Локалне изборе на подручју ове изборне јединице, како то Закон налаже, због опструкција Градске управе, посебно због повлачења службеника у Центру за бирачки списак, односно што наведени Центар није успостављен.

„О чињеници да се на подручју ове Изборне јединице не могу провести Локални избори је упозната Централна изборна комисија БИХ у више наврата и Градска управа Града Бијељина, а сада и јавност“, навела је Савић Божић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм