Реакција на снимак који се појавио

Граорац: Казнити одговорне за клањање у школи у Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 16.03.2024. 17:21

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац је, поводом снимка који се појавио на друштвеним мрежама на коме ученици "Прве основне школе" у Сребреници клањају у учионици, позвала надлежне, прије свега управу ове школе, да санкционишу одговорне, јер ако то не учине сад, сутра се може очекивати да цијели разреди то раде, те да се школе претварају у џамије.

Она је навела да вјерује да и други дијеле убјеђење да није примјерено клањање у разреду, да се то не би оправдало нигдје у свијету, због чега ову појаву треба осудити, а не правдати.

"Организација коју представљам није политичка партија и не говоримо у том друштвеном контексту, али свакако указујемо на све оно што се тиче живота око нас, свега што има везе са прошлошћу, а посебно са будућности нашег народа", рекла је Граорчева Срни.

Дјеца у Сребреници клањају током наставе

Дјеца у Сребреници клањају током наставе

Она је напоменула да ово што се десило у Сребреници, врло осетљивој и специфичној средини, нажалост, није први случај и зато треба указивати на све оно што десило да не би довело до неких већих проблема, посебно у популацији која тек стасава.

"Ако дјецу сад образујемо у кривом смјеру, тешко да можемо очекивати неко добро у будућности", истакла је Граорчева.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић објавио је у четвртак, 14. марта, снимак на друштвеним мрежама и изјавио да има сазнања да ученици бошњачке националности током наставе у овој школи пуштају на телефону тон исламске молитве, а затим почну да клањају, што је, каже, за сваку осуду и надлежни треба да реагују.

"Најава нове резолуције о Сребренци - наставак притиска на Српску и Србију"

Он је оцијенио да највећу одговорност за ово сноси наставник вјеронауке, али и руководство школе које не зна шта им се дешава у учионицама, те додао да очекује и реакцију посланика у Народној скупштини Српске Рамиза Салкића, који је, како каже, био најгласнији критичар у вези са правима Бошњака у Сребреници и Републици Српској.

Он је најавио да ће, уколико не буде реакције надлежних, Републичка организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила са родитељима дјеце српске националности тражити реакцију ресорног Министарства и смјену директора "Прве основне школе" у Сребреници Сњежане Јандрић.

Јандрићева је рекла Срни да ће поступити у складу са прописима и надлежностима у случају снимка који се појавио на друштвеним мрежама у којем ученици ове школе клањају у учионици, те да ће о томе обавијестити јавност.


(Фото: Независне новине)

Пратите нас и путем Вибера