Trebinje

Inspektorat: Bez propusta u vezi sa hemikalijama u "Gradu sunca", hlor u dozvoljenim granicama

  • Извор: СРНА
  • 18.07.2023. 14:27

Kontrola Republičke zdravstvene inspekcije pokazala je da je na bazenima u "Gradu sunca" u Trebinju sve bilo uredno u oblasti primjene hemikalija koje se koriste na bazenu, rečeno je danas u Inspektoratu Republike Srpske, nakon prošlonedjeljnog incidenta na dječijem jezeru u tom kompleksu.

"U postupku primjene hemikalija na kompleksu bazena u `Gradu sunca`, u dijelu nadležnosti republičke zdravstvene inspekcije, nisu utvrđeni propusti, kako u funkcionisanju instalisane opreme, tako i odobrenih sredstava, obučenih rukovaoca opremom, te sprovođenja procedura u postupku rada sondi i njihove kalibraže", naveli su iz Inspektorata za Srnu.

Iz Inspektorata su istakli da je republički zdravstveni inspektor prošle sedmice, u prisustvu odgovornog lica, obišao postrojenja za hlorisanje i održavanje kvaliteta bazenske vode.

Osmoro djece smješteno u trebinjsku Bolnicu zbog sumnje da su se otrovali

Osmoro djece smješteno u trebinjsku Bolnicu zbog sumnje da su se otrovali

"Kontrolom je utvrđeno da se proces tretiranja vode odvija u zasebnoj hlorinatorskoj stanici, koju čini kompleksno mašinsko-pumpno postrojenje koje se drži zaključanim, čime je van pristupa neovlaštenim licima. Obučeni radnik stalno nadzire proces, a oprema je kompletna i sva u funkciji", naveli su iz Inspektorata.

Kontrolom je utvrđeno da su na početku sezone nabavljene nove sonde za hlorisanje i mjerenje i kontrolu pe-ha vrijednosti bazenske vode, a prethodne su redovno kalibrisali (baždarili) i uredno ispunjavaju obavezu redovne kalibraže opreme.

"Radnik je demonstrirao situaciju kad se prekine napajanje pumpi strujom i pri ponovnom puštanju napona, na pumpama su se pojavili zadati parametri, te se isključuje sumnja da sonde nisu pravilno reagovale nakon naponskog šoka", naveli su iz Inspektorata.

Oglasili se iz Grada sunca nakon što je osmoro djece hospitalizovano zbog trovanja

Oglasili se iz Grada sunca nakon što je osmoro djece hospitalizovano zbog trovanja

Iz Inspektorata su istakli da se proces hlorisanja vode odvija u hlorinatorskoj stanici i da takva voda ide u bazene.

"Stanica je smještena uz bazene, pravilno je obilježena i zaključana, te se isključuje mogućnost da neko uđe i poremeti zadate parametre", naveli su iz Inspektorata.

U procesu hlorisanja vode koristi se, kako su naglasili, dozvoljeno sredstvo, registrovano u nadležnom ministarstvu, a skladištenje hemikalija se vrši u skladu sa propisanim uslovima.

"Ambalažirane, korištene hemikalije bezbjedno se skladište u zasebnoj, zaključanoj prostoriji koja ispunjava sve propisane uslove. Na svim posudama se nalaze adekvatne deklaracije, hemijske kartice i procedure, u prostoriji je i odvod za slučaj izlivanja sredstava, kao i komplet pribora za pružanje prve pomoći“, naveli su iz republičkog Inspektorata.

Dvoje djece iz trebinjske Bolnice biće prebačeno u Podgoricu

Dvoje djece iz trebinjske Bolnice biće prebačeno u Podgoricu

Oni su dodali da su radnici koji rade na poslovima primjene hemikalija, pohađali i savladali obuku za rukovanje njima.

U Odjeljenju za komunalno-inspekcijske poslove grada Trebinja Srni je rečeno da su i njihovi inspektori vršili uzorkovanje vode sa bazenu i da su rezultati analiza pokazali da je hlor bio u količini koja je dozvoljena po zakonu.

Osmoro djece prošle sedmice je, nakon boravka u "Gradu sunca", bilo primljeno u Bolnicu Trebinje zbog znakova trovanja inhalacionim agensom, sa simptomima kašlja i otežanog disanja, a iz tog kompleksa su potom saopštili da se sumnja da je prekomjerna količina hlora u vazduhu izazvala incident na dječijem jezeru, koji se dogodio zbog prekida u napajanju strujom.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.