Mještani strepe za bezbjednost i imanje

Klizišta i odroni, rast vodostaja Une i Sane

  • Извор: АТВ
  • 15.05.2023. 20:24

Zoran Jakšić iz Novog Grada strijepi za svoje imanje, ali i bezbjednost. Klizište u kojem je prošle godine pronađeno tijelo jednog mještanina, ponovo je aktivirano zbog obilnih padavina. Kaže da se žalio nadležnim institucijama, ali osim izlaska na teren radnika Prijedor puteva, nije bilo odgovora.

"Ja ljudi ne znam šta da radim, ovo je situacija jako ozbiljna. Ja ovdje se plašim za svoju bezbjednost za svoj život", kaže Zoran Jakšić iz Novog Grada.

Una i Sana od juče rastu. Trenutno je u Novom Gradu snazi redovna zaštita od poplava. Prekinut je saobraćaj na nekoliko lokalnih putnih pravaca. Opštinske vlasti prate situaciju. Načelnik opštine Miroslav Drljača kaže da su najveći problem bujice i klizišta. 

"Imali smo određeni broj oštećenja, ulaske vode u stambene objekte, imamo tri takva objekta. Komunalna preduzeća vodovod i kanalizacija su u pripravnosti, isto tako Civilna zaštita, vatrogasci, naravno policija prati šta se dešava na magistralnom i regionalnom putu", kaže načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača za ATV.

Proteklog dana palo je oko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Znatno manje nego tokom katastrofalnih poplava iz 2014. Međutim, meteorolozi najavljuju nove padavine u narednim danima. 

Što se tiče Republike Srpske najozbiljnija situacija je na slivovima rijeka Sane i Une, i to u opštinama Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i gradu Prijedoru. Nadležni prate sitauciju naročito u naredna 72 časa, a u stalnom kontaktu su sa nadležnim službama u Federaciji BiH i Hrvatskoj.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)