Novi Grad

Minić i Drljača: Sana opada, Una stagnira, nema mjesta panici

  • Извор: СРНА
  • 17.05.2023. 21:01

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić rekao je u Novom Gradu da je nivo Sane u opadanju, a Una stagnira, te da će Vlada Republike Srpske pomoći lokalnim zajednicama pogođenim poplava.

On je naveo da se prvo mora sagledati šteta na objektima, infrastrukturi i u poljoprivredi, a tek ona se može govoriti o pomoći.

"Vlada će razmatrati informacije sa terena, šta je to potrebno našim stanovnicima", rekao je Minić, koji je nakon sastanka sa načelnikom opštine Novi Grad Mirolsavom Drljačom obišao poplavljeno područje.

On je istakao da je u Novom Gradu ozbiljno pristupljeno odbrani od poplave, te pohvalio rad načelnika, Civilne zaštite i svih građana jer su ozbiljno pristupili i tako sačuvali ljudske živote i materijalna dobra, što je najvažnije.

Minić je rekao novinarima da je na terenu po nalogu Vlade i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, te da će sutra informacije prezentovati na sjednici Vlade.

"Pratićemo i dalje situaciju, a prognoze nam idu u prilog. U sljedeća 24 časa prognozirano je 10 litara kiše po metru kvadratnom", naveo je Minić.


Mještani Novog Grada, Kostajnice, Prijedora strijepe od rijeka Une i Sane

Mještani Novog Grada, Kostajnice, Prijedora strijepe od rijeka Une i Sane

Prema njegovim riječima, za tri dana u Novom Gradu je palo oko 146 litara kiše po metru kvadratnom, a mjesečni prosjek je 80 litara po metru kvadratnom.

"Nivo Sane je u opadanju, Una stagnira i nema mjesta panici. Bitno je da se prati situacija i da se može reagovati na vrijeme u slučaju potrebe", dodao je Minić.

On je naveo da stanovnici kažu da, bez obzira na najave i upozorenja, ne pamte ovakav vodostaj Une.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača je naveo da očekuje da će naredna noć biti mnogo mirnija od prethodne.

"Možemo izdražati porast vodostaja za pet do 10 centimetara i organizovati kvalitetnu odbranu. Imali smo telefonski razgovor sa premijerom, Minić je na terenu da vidi šta se dešava, što znači da institucije rade svoj posao", rekao je Drljača.

On je istakao da je teško prognozirati situaciju sa vodostajima, te poručio da se nada da će Vlada Srpske pomoći u sanaciji štete.

Vodostaj rijeke Une u 18.00 časova je bio 537 centimetara, dva centimetra manje za sat vremena, a vodostaj Sane je 568 centimetara i stagnira.

Iz opštinskog Štaba za vanredne situacije je saopšteno da s obzirom na postojeće rizike za bezbjednost djece u osnovnim i srednjim školama neće biti nastave a neće raditi ni Dječiji vrtić "Pčelica Maja".

U Novom Gradu poplavljeno je 40 objekata u naseljima Mlakve, Urije, Suhača i Poljavnice.

Do sada je evakuisano 25 osoba, 22 iz naselja Mlakve i troje iz naselja Rudice.

Do sada su evidentirana značajna oštećenja na pet putnih pravaca i da je aktivirano pet klizišta.

Jutros je na sjednici Štaba proglašena vanredna situacija uzrokovana elementarnom nepogodom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина