U crkvi Svete Trojice

Održan parastos za 96 poginulih boraca iz opštine Glamoč

  • Извор: РТРС
  • 01.08.2023. 15:10

U Glamoču je danas u crkvi Svete Trojice održan parastos za 96 poginulih boraca iz opštine Glamoč koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske i odbranu svojih vjekovnih ognjišta.

Nakon parastosa u porti crkve je održan pomen kod spomen-obilježja za poginule borce, te položeni vijenci i cvijeće.

Potom su svi prisutni pošli na mjesto masovne grobnice "Kamen" gdje je 1996. godine ekshumirano 108 srpskih boraca i civila 1996. godine i gdje su sveštenici održali pomen za sve ekshumirane iz ove masovne grobnice.

Od tog broja još njih šest nije identifikovano, a posmrtni ostaci i danas se nalaze u spomen-kosturnici.

Minić: Pravilnik danas stupio na snagu!

Minić: Pravilnik danas stupio na snagu!

Današnjem parastosu prisustvovali su i članovi porodice Kerkez, brat i sestra, čiji su se otac Zdravko i stric Vlado Tojagić nalazili u ovoj masovnoj grobnici.

Prisjetili su se dana kada su identifikovali svoje i nakon toga dostojno sahranili u Prijedoru. Ova porodica kao i sve i danas osjeća posljedice gubitka i sjeća se tih dana kada su samo mislili kako da pronađu svog oca.

“Dok god postojimo moramo obilaziti ova mjesta, paliti svijeće i držati parastos jer to dugujemo našim stradalim članovima porodica, ali i onima koji još nisu pronašli smiraj budući da još šest lica iz ove masovne grobnice nisu identifikovala, a što je najgore pitanje je i kad će biti, kako ovaj proces traženja i identifikacije nestalih ide puževima koracima. Pitamo se šta je u pitanju pa ovih šest lica ne može biti identifikovano, zašto se ona, uz još preko 750 nalaze u kosturnicama, čekajući koga, šta, neku novu metodu, iako nas stalno uvjeravaju da je za DNK dovoljna i krv jednog srodnika, koji i ne mora biti najbliži”, ističe predsjednica ROPIN-a Isidora Graorac koja je prisustvovala današnjem parastosu.

Veganska influenserka navodno umrla od gladi

Veganska influenserka navodno umrla od gladi

Sveštenici koji su služili današnji pomen, od kojih je jedan brat poginulog borca, a drugi sin poginulog borca, rekli su da je vrlo važno prenositi na sljedeća pokoljenja istinu o ratu koji nas je zadesio, da se ne bi nikad nikom ponovilo i da se mora raditi na omasovljenju ovakvih događaja.

Stradanje srpskog naroda mora nam biti stalno u fokusu jer je mnogo krvi proliveno da bismo danas gledali kako se o tome šuti.

Nažalost, moramo spomenuti da predstavnici opštine nisu prisustvovali ovom značajnom danu, iako je to jedini dan u godini kada se prisjećamo stradalih Glamočana.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: